NOVE MERE EU ZA ONE KOJI DOLAZE IZ ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA: Pečati odlaze u prošlost, a za ovo bi svi trebalo da znaju

Autor:

Putovanja

23.08.2024

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mere stupaju na snagu od 10. novembra!

NOVE MERE EU ZA ONE KOJI DOLAZE IZ ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA: Pečati odlaze u prošlost, a za ovo bi svi trebalo da znaju

Foto: Shutterstock

Evropska unija uvodi nove mere za ulazak u zemlje šengenskog prostora

Evropska unija je nedavno najavila da će od 10. novembra stupiti na snagu novi sistem ulaska i izlaska u zemlje šengenskog prostora. Ove izmene će se odnositi na građane Zapadnog Balkana, a prema rečima Agencije za identifikaciona dokumenta (IDEEA) Bosne i Hercegovine, novi propisi će obuhvatiti oko šezdeset zemalja čiji će građani sada imati drugačiji način prelaska granice u zemlje EU.

Evropski sistem ulaska/izlaska (EES) i Evropski sistem informacija i autorizacije putovanja (ETIAS)

Jedna od ključnih novina je uvođenje Evropskog sistema ulaska/izlaska (EES) koji će služiti za praćenje vremena i mesta boravka u EU, kako bi se osiguralo da putnici ne prelaze dozvoljenih 90 dana boravka u periodu od šest meseci. Osim toga, biometrijski podaci poput otisaka prstiju i fotografije lica će biti obavezni prilikom prelaska granice, čime se eliminiše potreba za unošenjem pečata u pasoše na graničnom prelazu.

ETIAS sistem

Pored EES sistema, uvodi se i Evropski sistem informacija i autorizacije putovanja (ETIAS), koji će zahtevati od putnika da popune onlajn formular sa podacima o putnoj ispravi i mestu boravka, uz plaćanje dodatne takse od sedam evra. Ovaj formular će važiti do tri godine ili do zamene putne isprave. Međutim, ETIAS sistem se očekuje da profunkcioniše tek sredinom 2025. godine.

Mere za povećanje bezbednosti

Cilj ovih mera je da otežaju kriminalcima ili teroristima ulazak u Evropsku uniju s lažnim pasošima, a istovremeno omoguće nosiocima putnih isprava da izbegnu čestu zamenu pasoša zbog popunjenosti svih strana pečatima. Takođe, Evropska unija planira da pokrene EES sistem do 10. novembra, a putnici koji poseduju putne isprave najnovije generacije s potpunom biometrijom moći će da koriste nove tehnologije.

Očekuje se da će ove promene izazvati povećanu potrebu za korišćenjem zvaničnog elektronskog potpisa, kako bi se omogućila efikasna primena novih propisa o ulasku u zemlje EU

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading