U EU BEZ PASOŠA! Jedino mesto u Srbiji kroz koje naši građani mogu da prođu, ali postoji jedna CAKA

Autor:

Vesti

14.08.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji postoji jedno mesto gde je u Evropsku uniju moguće ući samo sa ličnom kartom

U EU BEZ PASOŠA! Jedino mesto u Srbiji kroz koje naši građani mogu da prođu, ali postoji jedna CAKA

Foto: Shutterstock, Wikipedia

U Srbiji postoji jedinstveno mesto gde se granica sa Evropskom unijom može preći samo uz ličnu kartu, ali samo unutar ograđenog prostora i tokom tri dana u godini. Ovo mesto nosi naziv Kadibogaz, smešteno u prelepom planinskom okruženju na severnom ogranku Stare planine. Kadibogaz je istorijski prevoj koji spaja Dunavsku i Timočku dolinu, a danas predstavlja granicu između Srbije i Bugarske, između opština Knjaževac i Belogradčik.

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Ovaj predeo ima bogatu istoriju koja seže do rimskih vremena kada je bio ključna ruta za odbranu granica. Naziv Kadibogaz potiče iz turskog perioda, a prema narodnom predanju, hajduci su ovde jurili kadiju, koji je uspeo da im pobegne, ostavljajući za sobom ime ovog tesnaca.

Foto: Republika

Lična karta

Danas je Kadibogaz poznat po jednoj od najlepših i najneobičnijih manifestacija na Balkanu - Saboru na Kadibogazu. Ova tradicionalna manifestacija ima korene u 1925. godini, kada je prvi put organizovana s ciljem zbližavanja naroda i zaceljivanja rana iz Prvog svetskog rata. Tokom tri dana, granica se otvara, omogućavajući Srbima i Bugarima da se sretnu, druže i uživaju u kulturnim i gastronomskim specijalitetima.

Manifestacija je obnovljena 2001. godine nakon dugog prekida i od tada se održava svake treće nedelje jula, čak i nakon što je Bugarska ušla u Evropsku uniju. Ovaj događaj nije samo turistički značajan, već i simbol prijateljstva i dobrosusedskih odnosa između dva naroda. Na mestu Sabora, podignut je i spomenik koji podseća na važnost ove tradicije, a svake godine posetioci iz različitih krajeva, uključujući dijasporu, dolaze da prisustvuju ovoj manifestaciji koja traje do duboko u noć.

(Istorijski zabavnik)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading