SRPSKI TURISTI OPREZ! Ako ovo radite na moru možete završiti u ZATVORU ILI BITI DEPORTOVANI

Autor:

Putovanja

03.08.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazne idu i preko 200.000 evra

SRPSKI TURISTI OPREZ! Ako ovo radite na moru možete završiti u ZATVORU ILI BITI DEPORTOVANI

Foto: Shutterstock

Nedavni slučaj hapšenja muškarca u Hrvatskoj zbog vađenja zaštićene školjke periske iz mora podigao je veliku prašinu u regionu. Iako se možda čini bezazlenim, vađenje i posedovanje strogo zaštićenih morskih vrsta može dovesti do ozbiljnih novčanih kazni, pa čak i zatvorske kazne. Evo šta je to tačno zabranjeno vaditi iz mora u omiljenim letnjim destinacijama srpskih turista.

Kazne i sankcije

Kaznene politike se razlikuju od zemlje do zemlje, ali je svuda predviđeno da se za vađenje i posedovanje zaštićenih morskih vrsta plati visoka novčana kazna, a u nekim slučajevima, moguća je i zatvorska kazna. Osim novčanih kazni, nadležni mogu oduzeti specijalizovanu opremu za prikupljanje kao deo kazne. U težim slučajevima, posebno ako je kršenje zakona masovno ili uključuje značajne količine zaštićenih vrsta, mogu se izreći zatvorske kazne. Takođe, strani državljani koji počine prekršaj mogu biti deportovani, a prekršitelji mogu biti obavezani da nadoknade štetu koju su prouzrokovali ekosistemu.

Propisi u omiljenim letnjim destinacijama srpskih turista

Hrvatska

Kazne za pokušaj iznošenja zaštićenih morskih vrsta iz Hrvatske mogu biti značajne, jer se zakoni o zaštiti morskih vrsta strogo primenjuju kako bi se očuvali ekosistemi i biodiverzitet Jadranskog mora. Neke od zaštićenih vrsta u Jadranskom moru su puž bačvaš, prugasta mitra, Tritonova truba, crveni koral, školjkaši kao što su prstac i plemenita periska, morski konjic. Kazne za nelegalno prikupljanje i iznošenje zaštićenih morskih vrsta mogu dostići i nekoliko desetina hiljada kuna. Zakoni o zaštiti morskih vrsta u Hrvatskoj su regulisani kroz različite propise, uključujući Zakon o zaštiti prirode i propise vezane za očuvanje morskih resursa.

Crna Gora

Prema Zakonu o zaštiti prirode i drugim relevantnim zakonima, najviša novčana kazna za nelegalno uzimanje zaštićenih morskih vrsta u Crnoj Gori može dostići iznose do 50.000 evra. Ovaj iznos se može odnositi na ozbiljne prekršaje, kao što su masovno prikupljanje ili komercijalno iskorišćavanje zaštićenih vrsta.

Grčka

U Grčkoj, zaštita morskih vrsta je važan deo očuvanja biodiverziteta i morskih ekosistema. Kazne za kršenje zakona o zaštiti ovih vrsta u Grčkoj mogu uključivati najviše novčane kazne koje mogu dostići do 200.000 evra ili više, u zavisnosti od ozbiljnosti prekršaja i vrste zaštićene morske vrste. U težim slučajevima, kazne mogu uključivati i zatvorsku.

Turska

U Turskoj, najviša novčana kazna za nelegalno uzimanje zaštićenih morskih vrsta može biti značajna, ali tačan iznos zavisi od konkretnih okolnosti i prekršaja. Kazne su regulisane različitim zakonima koji se odnose na zaštitu životne sredine i morskih resursa. Prema dostupnim informacijama, kazne za kršenje zakona o zaštiti zaštićenih morskih vrsta mogu dostići i do 100.000 turskih lira (oko 3.500 do 4.500 evra).

Egipat

U Egiptu, zaštita morskih vrsta je regulisana zakonima i međunarodnim sporazumima, i diranje ili uzimanje zaštićenih morskih vrsta može biti kažnjivo. Kazne za pokušaj iznošenja zaštićenih morskih zvezda iz Egipta mogu biti ozbiljne i uključuju različite sankcije. Za kršenje zakona o zaštiti morskih vrsta, kazne mogu biti u rasponu od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada egipatskih funti. Na primer, kazne mogu dostići do 100.000 egipatskih funti (oko 2.500 do 5.500 evra) ili više, zavisno od specifičnih okolnosti i težine prekršaja.

Preporuke za turiste

Iznošenje zaštićenih morskih vrsta iz mora može imati ozbiljne posledice po prekršioce, uključujući visoke novčane kazne i čak zatvorsku kaznu. Stoga, turistima se preporučuje da se pridržavaju lokalnih propisa i poštuju zakone o zaštiti morskih vrsta kako bi se očuvali ekosistemi i biodiverzitet mora koje posećuju. Uvek je važno biti svestan i poštovati prirodnu sredinu u kojoj boravimo, čuvajući je za buduće generacije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading