KATAKLIZMA NA BALKANU! Eksplodirala MINSKA polja u Bugarskoj, Albanija u PLAMENU, Makedonci u haosu, Hrvatska GORI, Grci se spremaju za NAJGORE!

Autor:

Svet

30.07.2024

23:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haos u regionu zbog velikog broja šumskih požara

KATAKLIZMA NA BALKANU! Eksplodirala MINSKA polja u Bugarskoj, Albanija u PLAMENU, Makedonci u haosu, Hrvatska GORI, Grci se spremaju za NAJGORE!

Foto: X/MH Chronicle/Printscreen

Šumski požari koje su razbuktali snažni vetrovi besneli su u utorak na jugu Evrope, spaljujući šume i kuće, a morala je biti sprovedena i evakuacija u jednom albanskom letovalištu, saopštile su lokalne vlasti.

U regionu su tokom prošlog meseca zabeležene nadprosečne temperature i sušni uslovi, koji su stvorili idealne uslove za šumske požare, kažu naučnici, piše Jutarnji list.

Požar je zahvatio borovu šumu oko hotelskog kompleksa u albanskom priobalnom gradu Šenđinu i izvršena je evakuacija.

- Situacija je i dalje vrlo problematična uprkos punoj predanosti na nacionalnom nivou - saopštilo je albansko Ministarstvo obrane.

U Severnoj Makedoniji nedaleko od grčke granice izgorelo je nekoliko kuća i takođe je došlo do evakuacija, rekli su lokalni zvaničnici.

Stanovnici su rekli lokalnim medijima da je prekinuto snabdevanje električnom energijom, te da su u prekidu i telefonske usluge.

U požaru dalje na severu u ponedeljak je izgorelo još nekoiko desetina objekata, a jedan muškarac je poginuo.

- Imamo mnogo požara. Zahvaćene su hiljade hektara, pola zemlje je u plamenu - rekao je Rojtersu Goran Stojanovski, zvaničnik severnomakedonske agencije za upravljanje kriznim situacijama, dodajući da snažni vetrovi otežavaju posao vatrogascima.

U Bugarskoj su vatrogasci morali da prekinu gašenje požara na planini Slavjanka nedaleko od grčke granice u utorak, nakon što su počele da eksplodiraju mine zaostale iz Hladnog rata, izvestio je lokalni medij Nova TV.

U međuvremenu je više od 200 vatrogasaca uz podršku helikoptera i aviona uspelo da obuzda požar na Eviji, drugom po veličini grčkom ostrvu, nakon što su vlasti naredile evakuaciju dva sela, saopštila je vatrogasna služba.

Premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da se Grčka suočava s "vrlo teškim letom" što se tiče klimatskih uslova.

- Pred nama je još vrlo težak mesec avgust i moramo biti u visokoj pripravnosti - rekao je na sednici vlade.

Šumski požari u Grčkoj postali su učestaliji poslednjih godina tokom sve toplijih i sušnijih leta koje naučnici povezuju s klimatskim promenama.

Prošle godine je izbilo više od 8.000 požara, pokazuju podaci vatrogasaca.

Stotine požara gorele su od maja širom Grčke, koja je zabeležila najtopliji jun dosad i najduži toplotni talas.

Šumski požari ceo dan gore na više lokacija u Hrvatskoj, u Dalmaciji - Skradin i Makarska, ali i u Crnoj Gori gde je buknuo šumski požar kod Sutomora!

(Republika/Jutarnji.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading