STRAH MEĐU TURISTIMA U REGIONU: Čudna pojava na telu kada izađu iz vode! Evo o čemu je reč!

Autor:

Putovanja

30.07.2024

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U potrazi za odgovorima, kupači su se obratili grupama na društvenim mrežama.

STRAH MEĐU TURISTIMA U REGIONU: Čudna pojava na telu kada izađu iz vode! Evo o čemu je reč!

Foto: Profimedia Zixia Alamy Alamy Profimedi

Letnja sezona na obalama Hrvatske i Grčke donosi sa sobom nelagodnost kod kupača. Prilikom ulaska u vodu, mnogi doživljavaju peckanje koje, nakon izlaska na obalu, prelazi u svrab. Međutim, nakon sušenja kože, ovi simptomi spontano nestaju, ostavljajući iza sebe beznačajne tragove. Ova pojava, iako neobična, nije nova, ali se čini da postaje sve češća iz godine u godinu.

U potrazi za odgovorima, kupači su se obratili grupama na društvenim mrežama, gde su dobili objašnjenje da je uzrok peckanja najverovatnije prisustvo planktona u vodi. Naučnici su potvrdili da se radi o zrakašima (Radiolaria) i planktonskim puževima (Creseis acicula) veličine 0,15 milimetara, čiji su tragovi i prisustvo u moru primećeni tokom prethodnih letnjih sezona.

U moru se ovih dana mogu videti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se sitni planktonski puževi "krezei" ponovo razmnožili. Zato, ako osetite malo peckanje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1 cm - objasnili su naučnici tokom prošlogodišnje letnje sezone.

Istraživanja su pokazala da je povećano prisustvo ovih organizama u vodi usko povezano sa visokim temperaturama, koje su rezultat globalnog zagrevanja. Struje iz južnih delova Jadranskog mora prenose ove organizme do obala Hrvatske i Grčke, gde izazivaju nelagodnost kod kupača.


Iako peckanje može biti neprijatno, dosadašnja istraživanja nisu pokazala štetne efekte na zdravlje kupača. Nakon sušenja kože, simptomi nestaju, a na koži ne ostaju vidljive iritacije ili osip. Ova pojava, iako neobična, nije pokazala ozbiljne posledice po zdravlje.

(Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading