ČIM SE PROBUDITE POPIJETE ČAŠU VODE? Nutricionisti sad tvrde da je to velika GREŠKA!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

08.06.2024

00:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već godinama se raspravlja o našim jutarnjim navikama, i dok jedni ističu korisnost Ispijanje čaše vode odmah nakon buđenja, drugi tvrde da to nije dobro po zdravlje.

ČIM SE PROBUDITE POPIJETE ČAŠU VODE? Nutricionisti sad tvrde da je to velika GREŠKA!

Foto: shutterstock

Ali, da li je zaista neophodno piti vodu posle buđenja i koliko je važno održavati hidriranost organizma, posebno ujutru?

Zašto je voda važna za zdravlje?

Mišel Kardel, nutricionista i viši direktor globalnog kliničkog istraživanja i ishrane u VeightVatčers-u, ističe da je voda ključna za brojne telesne funkcije. Ona pomaže u regulaciji telesne temperature, podržava varenje, smanjuje opterećenje bubrega i jetre, te optimizuje snagu mozga.

Čak i blaga dehidratacija od samo dva procenta može izazvati neugodne simptome poput glavobolje, vrtoglavice, razdražljivosti, teškoća u koncentraciji i umora.

Da li je ispijanje vode posle buđenja korisno?

Ispijanje vode odmah po buđenju može pomoći u postizanju dnevnog unosa tečnosti, ali ne postoji magična količina koju biste trebali popiti pre početka dana.

Republika

Foto: Freepik/Image by freepik

Mišljenja stručnjaka se razlikuju

Držanje flaše vode na noćnom ormariću može poslužiti kao suptilan podsetnik da započnete dan sa zdravstveno svesnim razmišljanjem i pomoći da se osećate budnije. Dodavanje voća u vodu može dodatno povećati nivo energije.

Šta voda ne može da uradi?

Važno je napomenuti da iako je voda ključna za zdravlje, ona sama po sebi neće doprineti značajnom gubitku težine ili detoksikaciji tela. Unos tečnosti ujutru neće povećati osećaj sitosti ili ubrzati proces gubitka težine.

Ključno je održavati redovnu hidrataciju i uravnoteženu ishranu tokom celog dana kako biste održali optimalno zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading