NAUČNICI ODUŠEVILI SVE KOJI MRZE RANO USTAJANJE: Rad pre 10 sati ujutru je MUČENJE, utiče na zdravlje i produktivnost

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

07.06.2024

00:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina poslova podrazumeva da početak rada bude u 7 ili 8 časova ujutru, često i ranije, ali naučnici kažu da je to kontraproduktivno.

NAUČNICI ODUŠEVILI SVE KOJI MRZE RANO USTAJANJE: Rad pre 10 sati ujutru je MUČENJE, utiče na zdravlje i produktivnost

Foto: Shutterstcok

Dosadne kolege

Naučnici sa Univerziteta Oksford nedavno su otkrili da rad pre 10 sati ujutru može imati štetne efekte na produktivnost i zdravlje, uporedivši to sa mučenjem. Doktor Pol Keli ističe da osmočasovni radni dan često ignorše prirodne ritmove ljudskog tela, što može ozbiljno narušiti našu dobrobit.

Cirkadijalni ritam i zdravlje

Svako od nas poseduje svoj unutrašnji sat, poznat kao cirkadijalni ritam, koji reguliše naše fiziološke procese. Početak rada pre nego što su mozak i organi spremni može se smatrati suprotstavljanjem ovom prirodnom ritmu, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Nedostatak sna može izazvati emocionalni i fizički stres, stvarajući potencijalno štetne efekte po naše zdravlje.

Republika

Foto: Shutterstock

Umor na poslu

Studija promene radnog vremena

Doktor Keli sproveo je istraživanje u britanskoj školi gde su promenili vreme početka časova sa 8:30 na 10 sati. Rezultati su bili iznenađujući – nivo angažovanosti i opšta produktivnost su se značajno poboljšali, što se odrazilo i na ocene učenika.

Ovo istraživanje naglašava potrebu za ozbiljnim razmatranjem promene radnog vremena kako bi se bolje iskoristio unutrašnji ritam i unapredila dobrobit zaposlenih.

Ovo otkriće iz Univerziteta Oksford naglašava važnost usklađivanja radnog vremena sa prirodnim ritmovima ljudskog tela radi poboljšanja produktivnosti i zdravlja. Postavlja se pitanje da li bi tradicionalni osmočasovni radni dan trebalo revidirati kako bismo omogućili zaposlenima da maksimalno iskoriste svoje potencijale.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading