DAN VAM POČINJE UZ KAFU NA PRAZAN STOMAK? Postoji bar 5 razloga zašto NIJE dobro da to radite!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

06.06.2024

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako pripadate većini ljudi koji dan započinju kafom na prazan stomak, verovatno vam se neće svideti navodi stručnjaka koji ukazuju da ta navika nije dobra za zdravlje.

DAN VAM POČINJE UZ KAFU NA PRAZAN STOMAK? Postoji bar 5 razloga zašto NIJE dobro da to radite!

Foto: shutterstock

Ispijanje kafe ujutru na prazan stomak je navika koju mnogi praktikuju, ali stručnjaci upozoravaju da to može biti štetno po zdravlje iz nekoliko razloga.

Kiselost želuca i problemi sa varenjem

Kafa je kisela, a konzumacija na prazan stomak može povećati proizvodnju želudačne kiseline. Ovo može rezultirati neugodnostima poput žgaravice, refluksa kiseline i čira na želucu. Hronična izloženost visokim nivoima želudačne kiseline može oštetiti sluznicu želuca i dovesti do ozbiljnih problema sa varenjem.

Poremećaj prirodnog procesa varenja

Ispijanje kafe na prazan stomak može poremetiti prirodni proces varenja. Telo oslobađa želudačnu kiselinu i digestivne enzime kao odgovor na unos hrane, međutim, konzumiranje kafe može da izazove prerano oslobađanje ovih probavnih sokova, što može dovesti do nepotpunog varenja hranljivih materija.

Uticaj na nivo energije i regulaciju šećera u krvi

Kofein u kafi može da poveća budnost i nivo energije, ali konzumacija kafe na prazan stomak može dovesti do brze fluktuacije nivoa energije, što može uzrokovati nervozu i anksioznost.

Republika

Foto: Shutterstock

Jutarnja kafa može da poremeti varenje

Takođe, kofein smanjuje osetljivost na insulin, što može dovesti do viših nivoa šećera u krvi, predstavljajući zdravstveni rizik za osobe sa dijabetesom.

Uticaj na apsorpciju hranjivih materija

Tanini, jedinjenja koja se nalaze u kafi, mogu da smanje apsorpciju gvožđa i kalcijuma, posebno kada se kafa konzumira na prazan stomak. Ovo može dovesti do nedostataka hranljivih materija i potencijalnih zdravstvenih problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading