POZNATI KARDIOLOG TVRDI: Ovo je najmoćnija namirnica, obara pritisak, štiti od srčanog i moždanog udara!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

03.06.2024

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cvekla je namirnica koja je postala predmet istraživanja zbog svojih neverovatnih benefita za zdravlje.

POZNATI KARDIOLOG TVRDI: Ovo je najmoćnija namirnica, obara pritisak, štiti od srčanog i moždanog udara!

Foto: monticello/imageBROKER/Profimedia

Cenjeni doktor Majkl Mosli istakao je da cvekla može da poboljša protok krvi toliko drastično da može smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara.

Ovo je posebno značajno otkriće, s obzirom na to da je srčana i moždana oboljenja predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem modernog društva.

Moć nitrata u cvekli

Jedno od ključnih svojstava cvekle je njen bogat sadržaj nitrata, koji se u telu pretvaraju u azotnu kiselinu. Ova transformacija ima značajan uticaj na širenje krvnih sudova i poboljšava protok krvi do ekstremiteta. Ova sposobnost može da smanji rizik od srčanog ili moždanog udara za čak 10 odsto, prema doktoru Mosliju.

Foto: pixabay.com

Cvekla može da snizi visok pritisak

Utvrđene zdravstvene prednosti cvekle

Studije su pokazale da redovno konzumiranje soka od cvekle može značajno uticati na krvni pritisak. Samo nekoliko nedelja žvakanja cvekle dnevno dovelo je do pada prosečnog krvnog pritiska, što ukazuje na pozitivan uticaj ove namirnice na zdravlje srca.

Takođe, cvekla može da poboljša moždane funkcije, pojačavajući protok krvi u ključnim delovima mozga. Ovo otkriće ukazuje na potencijalnu ulogu cvekle u očuvanju mentalnih sposobnosti i smanjenju rizika od neuroloških oboljenja.

Povezanost vežbanja i konzumiranja soka od cvekle

Interesantno je da kombinacija vežbanja i konzumiranja soka od cvekle može da poveća povezanost delova mozga koji kontrolišu kretanje.

Ovo otkriće ukazuje na potencijalne korisnost ove namirnice u očuvanju motoričkih funkcija, što je posebno važno za održavanje zdravlja u starijem dobu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading