PSIHOLOG IZ "RIBNIKARA" OTKRILA VAŽNE PODATKE O MASAKRU: Kazala šta misli o Kosti, o neuobičajenom ponašanju i šta je zajedničko za masovne ubice!

Autor:

Hronika

20.06.2024

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na suđenju je rečeno da Ribnikar nema dovoljan broj stručnih saradnika

PSIHOLOG IZ "RIBNIKARA" OTKRILA VAŽNE PODATKE O MASAKRU: Kazala šta misli o Kosti, o neuobičajenom ponašanju i šta je zajedničko za masovne ubice!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Oš Vladislav Ribnikar/Printscreen

Lidija Maksić psiholog iz OŠ "Vladislav Ribnikar" svedočila je danas u parnici protiv Koste Kecmanovića, njegovih roditelja, škole i države za masakr u toj školi, odnosno njegove posledice po roditelje, brata i sestru Adriane Dukić koja je ubijena u masakru kao jedna od deset žrtava. 

Psiholog je strpljivo odgovarala na pitanja Snežane Dunjić punomoćnika porodice Dukić koja se doselila u Srbiju iz Francuske čiji su bili državljani, a stanovali su do korone u okolini Pariza. 

Ona je kazala da je svoj posao valjano radila i da je više od 20 puta bila prisutna u odeljenju 7/2 kroz različite aktivnosti stručnog saradnika. Nije primetila da se Kosta po nečemu izdvaja od vršnjaka. 

- Sećam se Koste po izgledu, na njega se niko nije žalio. Pričalo se o njemu kao o uspešnom učeniku. Posle masakra sam mnogo čitala, istraživala i razgovarala sa kolegama. Došla sam do zaključka da samo u 12 odsto slučajeva masovnih ubica u čitavom svetu, postoje naznake da je njihovo ponašanje bilo neuobičajeno. Masovna ubistva se ne mogu sprečiti, nemaju ništa zajedničko masovne ubice osim toga da im je bilo dostupno oružje kojim su zločin izvršili - rekla je Maksićeva. 

Posle činjenica koje je o zločincu učeniku škole, i njegovim roditeljima , a koje je saznala naknadno posle 3. maja 2023, psiholog kaže da ima predlog za zakonodavce i za uvođenje novih propisa koji bi pomogli u prevenciji nasilja i zloupotrebe oružja od strane maloletnika,

- Da sam znala da je Kosta na ekskurziji spavao obučen na fotelji umesto u krevetu, sigurno je da bih popričala sa njim, da vidim o čemu se radi. Njegova razredna Dragana Tomić mi je rekla za to tek posle masakra. Danas smatram da bi trebalo kao obavezno uvesti da roditelji školi moraju da prijave da imaju oružje , kao i da bi roditelji školi trebalo da kažu da im deca idu da vežbaju pucanje ili neke druge pucačke i opasne sportove - istakla je Maksić. 

Pre Maksićeve na sudu je svedočila pedagog škole Jelena Vujičić koja je penzionisana posle masakra. Na suđenju zbog kojeg je danas u Palati bila i smenjena direktorka škole, ali samo kao podrška Vujačić i Maksić, rečeno je da Ribnikar nema dovoljan broj stručnih saradnika, te da su njih dve radile same sa čak 1150 učenika u dve smene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading