U ŠTA SMO SE TO PRETVORILI?! JEZIVE SCENE U ČAČKU! Devojka zapomagala, niko nije zastao da joj pomogne

Autor:

Hronika

19.06.2024

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oborio ju je na zemlju, počeo da je udara nogama, zatim ju je pljunuo dok je ona zapomagala.

U ŠTA SMO SE TO PRETVORILI?! JEZIVE SCENE U ČAČKU! Devojka zapomagala, niko nije zastao da joj pomogne

Foto: Rina.rs

Zastrašujući snimak nasilja zabeležili su prolaznici u širem centru Čačka. Prema rečima očevidaca, mladić i devojka prvo su se svađali ispred jednog od objekata, a zatim je on počeo fizički da je maltretira.

- Oborio ju je na zemlju, počeo da je udara nogama, zatim ju je pljunuo dok je ona zapomagala. Stajala sam malo dalje i nisam smela da priđem da pomognem, plašila sam se nasilnika. Tek sam se posle malo sabrala i snimila telefonom kako devojka leži na trotoaru i plače, a on stoji iznad nje. U nadi da se ovakvo nasilje vidi, bude kažnjeno i nikad ponovljeno - kaže za RINU Jovana S. Iz Čačka koja je bila svedok ovog događaja.

Ona dodaje da niko prolaznika, ni od vozača koji su se u tom trenutku zatekli na licu mesta nije prišao da pomogne devojci.

Nije poznato da li je ovaj slučaj fizičkog nasilja prijavljen policiji.

Foto: Shutterstock

 

KAKO DA PRIJAVITE NASILJE 

Šta raditi ako vidite nasilje na ulici ili u komšiluku

Ono što je najvažnije jeste da prvo mislite na bezbednost, kako svoju tako i osobe koja se nalazi u opasnosti. Nemojte praviti nepromišljene, ishitrene poteze, posebno ako osoba koja vrši nasilje ima oružje.

Kako pozvati policiju?

Prvo pozovite policiju i dajte što precizniju lokaciju gde se nasilje dešava, i opišite šta vidite.

Ukoliko vidite da je osoba povređena, pozovite Hitnu pomoć.

Pozivi na broj policije 192 i Hitne pomoći 194 su besplatni.

Kako da snimite dokaz nasilja?

Dok čekate patrolu policije možete usnimiti događaj ili, ukoliko ste u mogućnosti, odvratite pažnju nasilniku, kako bi prestao da vrši nasilje.

Ovo su neke od stvari koje možete da uradite dok čekate patrolu policije:

- Pravite se da kucate poruku i snimite događaj, odnosno uključite spikerfon dok je policija na vezi.

- Pokušajte da pričom odvučete pažnju osobi koja vrši nasilje i na taj način prekinete fizičko nasilje.

- Ukoliko vas je više i osoba koja vrši nasilje nema oružje, pokušajte da okružite osobu koja vrši nasilje.

- Ukoliko osoba koja vrši nasilje pobegne do dolaska policijske patrole, vi ostanite do dolaska iste kako biste policijskim službenicima ispričali šta se dogodilo.

Šta ako žrtva ne želi da prijavi nasilje?

Ukoliko osoba koja je povređena odbija da je zaštitite i pozovete policiju, znajte da to govori iz straha da će kasnije biti teže povređena.

To je opravdan strah. Ipak, imajte u vidu da vaša prijava možda spasava život osobi koja je povređena, iako osoba to tako ne doživljava u tom momentu.

Šta kada čujete nasilje?

Česte su situacije da građani čuju nasilje koje se odigrava u njihovoj blizini - u susednom stanu, na ulici ili širem komšiluku. Iako nasilje ne vidite jasno, važno je da prijavite i da policiji dostavite što više informacija.

Ako ste u prilici i mogućnosti, prvo snimite zvukove, viku, plač i sl. koje čujete, i pokušajte da ustanovite odakle dolaze.

Napomena: Pozovite policiju na broj 192, jer se ti pozivi snimaju.

Dajte što precizniju lokaciju gde vi verujete da se nasilje dešava, i opišite šta ste čuli. Ako ste snimili, recite da imate snimak, odnosno pitajte policijskog službenika da li preko telefona čuje to što vi čujete dok ih pozivate.

Da li nasilje može da se prijavi anonimno?

Policijski službenik će vas pitati za vaše ime i prezime. Vi imate pravo da policijskom službeniku kažete da želite da ostanete anonimni, iz razloga jer sumnjate da se radi o osobi koja zastrašuje i ostale u komšiluku odnosno čije se osvete plašite.

Ukoliko vam policijski službenik kaže da neće reagovati na anonimnu prijavu, i da morate da se predstavite, vi recite da znate da to nije tačno i da ćete se pritužiti na rad policije ukoliko osoba bude povređena zbog toga što policija nije htela da reaguje po pozivu vas kao građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading