MRTAV PIJAN SEO NA MOTOR: Policija ga zaustavila, pa otkrila da mu je VOZAČKA RANIJE ODUZETA!

Autor:

Hronika

30.04.2024

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozaču je određeno zadržavanje do 12 sati i protiv njega će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

MRTAV PIJAN SEO NA MOTOR: Policija ga zaustavila, pa otkrila da mu je VOZAČKA RANIJE ODUZETA!

Foto: MUP/printscreen

Policajci u Nišu isključili su juče iz saobraćaja pedesetdvogodišnjeg vozača mopeda "pežo" zbog nasilničke vožnje i vožnje pod uticajem alkohola, saopštila je danas Policijska uprava tog grada.

Patrola ga je zaustavila u Ulici Dimitrija Tucovića i utvrdila da vozi sa 2,73 promila alkohola u organizmu i bez vozačke dozvole koja mu je prethodno oduzeta zbog nesavesnog upravljanja vozilom.

Vozaču je određeno zadržavanje do 12 sati i protiv njega će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Zašto alkohol i vožnja ne idu zajedno?

Vožnja pod uticajem alkohola je jedan od najvećih uzroka saobraćajnih nesreća širom sveta. Alkohol utiče na sposobnost vozača da donese brze i pravilne odluke, usporava reakcije i remeti koordinaciju pokreta. Osim toga, alkohol može da umanji svest o opasnostima i poveća osećaj samouverenosti, što može dovesti do nepromišljenog ponašanja za volanom.

Fizički efekti alkohola na vozača

Kada osoba konzumira alkohol, on ulazi u krvotok i putuje do mozga, gde počinje da utiče na različite funkcije. Alkohol može da prouzrokuje zamagljen vid, smanjenu pažnju i povećanu sklonost ka rizičnom ponašanju. Takođe, alkohol može da umanji sposobnost vozača da proceni udaljenost i brzinu drugih vozila, što može dovesti do opasnih situacija na putu.

Pravne posledice vožnje pod uticajem alkohola

Zakoni širom sveta strogo kažnjavaju vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Kazne za vožnju pod uticajem alkohola mogu da uključuju novčane kazne, oduzimanje vozačke dozvole, zatvorsku kaznu i druge restriktivne mere. Osim toga, vozači koji budu uhvaćeni pod dejstvom alkohola mogu imati trajne posledice po svoj kriminalni dosije i mogu se suočiti sa teškoćama prilikom zapošljavanja u budućnosti.

Prevencija vožnje pod uticajem alkohola

Kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća izazvanih alkoholom, mnoge zemlje sprovode kampanje svesti o opasnostima vožnje pod uticajem alkohola. Takođe, organizuju se policijske kontrole i testiranja vozača kako bi se otkrili oni koji krše zakon. Pored toga, razvijaju se i tehnološka rešenja poput uređaja za blokadu paljenja motora ukoliko vozač ima previsok nivo alkohola u krvi.

Zaključak

Vožnja pod uticajem alkohola predstavlja ozbiljan problem koji može imati pogubne posledice po vozača, putnike i druge učesnike u saobraćaju. Svest o opasnostima vožnje pod dejstvom alkohola treba da bude prisutna kod svakog vozača, a zakoni i preventivne mere treba da se primenjuju kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća uzrokovanih alkoholom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading