PLATA 200 HILJADA PLUS BAKŠIŠ: Posla ima, ali niko neće da radi - svi izbegavaju ovo zanimanje, a ovog leta je veoma traženo

Autor:

Biznis

03.08.2023

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi zaposleni u ugostiteljstvu koji su bili primorani da napuste svoja radna mesta, u međuvremenu promenili svoje zanimanje.

PLATA 200 HILJADA PLUS BAKŠIŠ: Posla ima, ali niko neće da radi - svi izbegavaju ovo zanimanje, a ovog leta je veoma traženo

Foto: Kristina Ilić

Sezona na primorju trenutno je glavni problem, jer dok pojedini odlaze iz zemlje tražeći posao u ugostiteljstvu, domaći vlasnici kafića i restorana zapošljavaju strance.

Dodatni problem je što su tokom pandemije, mnogi zaposleni u ugostiteljstvu koji su bili primorani da napuste svoja radna mesta, u međuvremenu promenili svoje zanimanje.

– Mi preko leta ne zarađujemo, ali pokušavamo da održimo kvalitet usluge – rekao je vlasnik kafane Vojin Cucić.

Sezona na primorju je i ove godine ostavila naše ugostitelje bez radnika. Ako ništa drugo, važimo za dobre radnike. Ipak, ugostitelji i tokom leta gledaju da pruže maksimalnu uslugu.

– Šankeri i konobari su ljudi odavde, Republike Srpske, iz unutrašnjosti Srbije. Napravili smo takve bonuse da ko radi kao na primorju, pošto tamo ljudi rade 6 dana duplu smenu, jedan dan odmaraju, mogu da imaju plate bez bakšiša i do 200.000 dinara. To je neki novi način motivacije, tako smo se šalili da ćemo da uvedemo utorkom i sredom masaže – rekao je Cucić.

– Ljudi uglavnom traže kvalifikovane radnike koji imaju iskustvo od minimum 4 do 5 godina. To baš i nije tako jednostavno naći – rekla je Andrea Šisler Babić iz reklamne agencije za ponudu poslova u ugostiteljstvu.

Posla ima, ali nema ko da radi

-Te neke prljavije poslove kako ih zovemo, poslove higijene, pranja sudova, to naši ljudi neće da rade. Mi smo počeli da završavamo radne dozvola za Kubance I Bolivijce. Oni su nam više za pomoćne poslove u kuhinji - otkrio je Cucić. Ipak, ovakvi problemi u ugostiteljstvu nisu sezonski. Potiču još iz vremena korone, kada je ugostiteljstvo bilo nesiguran biznis.

- Sve je to neki zajam za vraćanje, pošto su se poslodavci bahatili, ako ti nećeš da radiš ima ko hoće. A sada je došlo vreme radnika, sada mi moramo malo da istrpimo. I onda će doći neki balans - dodao je Cucić.

- Dosta poslodavaca i dalje vuče te neke repove nedostatka radnika. Ima dosta radnika koji se nisu vratili u ugstiteljstvo, bez obzira što su završili ugostiteljske škole - rekla je Šasić..

Svako ima svoju računicu

- Mislim da je taj novac tamo krvavo zarađen novac. Radi se po ceo dan, nemaš privatan život, nisi kući. Ima lokala gde može da se zaradi isti novac, ako ne i više – rekao je Cucić.

- Ostao sam zbog dobrih uslova. I što sam dugi niz godina ovde. Oni su svesni kada odu tamo, pa se skoncentrišu na posao, pa rade ceo dan. Ali da ovde radiš po ceo dan, gde te svako zove, dođi ovde, dođi onde, to je malo teže - rekao je šanker Marko.

Jedno je sigurno. Zarada u jačem lokalu u Srbiji jednaka je zaradi u prosečnom lokalu na primorju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading