NAKON BORE ČORBE PREMINULA OVA MUZIČKA LEGENDA: Tragične vesti zavile porodicu u crno, on je napisao VELIKI HIT!

Autor:

Zabava

08.09.2024

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznenada preminula muzička legenda.

NAKON BORE ČORBE PREMINULA OVA MUZIČKA LEGENDA: Tragične vesti zavile porodicu u crno, on je napisao VELIKI HIT!

Foto: Pixabay

Sveća

Američki tekstopisac Vilbur H. Dženings preminuo je u svome domu u teksaškom gradu Tajleru u 81. godini, nakon što je patio od ozbiljnih zdravstvenih problema poslednjih pet do šest godina. Dženings je ostavio neizbrisiv trag u svetu muzike, a njegova karijera proteže se kroz nekoliko decenija.

Holivudsku karijeru Vilbur H. Dženings započeo je 1976. godine, a već godinu dana kasnije, u saradnji sa kompozitorom Ričardom Kerom, napisao je hit Berija Manilova "Looks Like We Made It". Njegov talenat i veština doveli su ga do osvajanja prvog Oskara za muziku iz filma "Oficir i džentlmen" i pesmu "Up Where We Belong" 1983. godine.

Dženings je ušao u Kuću slavnih tekstopisaca 2006. godine, gotovo deset godina nakon što je osvojio svog drugog Oskara za pesmu iz filma "Titanik" - "My Heart Will Go On", koju je otpevala Seline Dion. Ova pesma postala je jedan od najvećih hitova u istoriji filmske muzike. Takođe, početkom devedesetih godina sarađivao je s Erikom Kleptonom na pesmi "Tears in Heaven" iz filma "Rush" iz 1991, koja je osvojila nagradu za pesmu godine na Gremijima.

Sarađujući sa umetnicima poput Vitni Hjuston, BB Kingom i brojnim drugima, Dženings je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj industriji. Pesme za koje je napisao tekstove pojavile su se u 325 filmova i televizijskih emisija, a on je ukupno osvojio tri Gremija, dva Zlatna globusa i 25 različitih nagrada.

Vilbur H. Dženings je rođen 27. juna 1944. godine u Teksasu, gde je najpre radio kao nastavnik na lokalnom koledžu, a zatim na državnom fakultetu u Ostinu.

Vilbur H. Dženings će zauvek biti upamćen kao talentovani tekstopisac čiji su tekstovi obogatili brojne filmske i muzičke projekte, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu umetnosti.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading