PREMINUO PIONIR BLUZA, SARADNIK ERIKA KLEPTONA! Svetska muzička scena u suzama!

Autor:

Zabava

24.07.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džon Mejel je izgubio životnu bitku u 90. godini.

PREMINUO PIONIR BLUZA, SARADNIK ERIKA KLEPTONA! Svetska muzička scena u suzama!

Foto: Pixabay

Sveća

Slavni rok muzičar i pionir bluza u Velikoj Britaniji Džon Mejel preminuo je u 90. godini, a tužnu vest o njegovoj smrti potvrdila je porodica slavnog umetnika.

- Teška srca prenosimo vest da je Džon Mejel preminuo u svom domu u Kaliforniji juče, 22. jula 2024., okružen ljubavlju i porodicom. Zdravstveni problemi koji su primorali Džona da okonča svoju epsku turneju, konačno su doveli do mira za jednog od najvećih svetskih ratnika na putu. Džon Mejel nam je dao 90 godina neumornih napora da obrazujemo, inspirišemo i zabavimo - navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Mejel se proslavio u svetu muzike kao pevač, tekstopisac i multiinstrumentalista, a nazivan je "kum britanskog bluza". Gajio je ogromnu ljubav prema američkom bluzu i džezu i imao je oštar smisao za uočavanje mladih talenata, često im dajući platformu preko svog benda Blues Breakers.

Republika

Foto: Taneček David / ČTK / Profimedia

 

Džon Mejel je rođen u Americi, odakle se šezdesetih godina prošlog veka preselio u London i osnovao sastav Blues Breakers 1963. godine.

U ovoj grupi su svirale mnoge svetske zvezde kao što su Erik Klepton, Piter Grin, Džek Brus, Džon Mekvi, Mik Flitvud, Ejnsli Danbar i Mik Tejlor.

Početkom sedamdesetih godina, Mejel se vratio u Ameriku, gde je nastavio da radi sa talentima u usponu. Eksperimentišući sa elementima džeza, fanka i roka u svom bluz zvuku, sarađivao je sa Pol Baterfildom, Peti Smit, Lari Tejlorom iz Canned Heat-a i Harvijem Mendelom, Džesijem Edom Dejvisom, Rikom Vitom, Friboom i drugima, piše NME.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading