GLUMAČKA SCENA OSTALA BEZ JEDNOG OD NAJVEĆIH TALENATA, porodica potvrdila tragične vesti!

Autor:

Zabava

15.09.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostaće upamćen po svojim izuzetnim ulogama i doprinosu umetnosti glume!

GLUMAČKA SCENA OSTALA BEZ JEDNOG OD NAJVEĆIH TALENATA, porodica potvrdila tragične vesti!

Foto: shutterstock

Francuski glumac Žan-Mišel Dipui preminuo je u 69. godini nakon duge bolesti. Vest o njegovoj smrti objavila je njegova partnerka, glumica Silvi Odkur, putem društvenih mreža, a potvrdila je i Agencija Frans-Pres.

Rođen 1955. godine u Sen-Maritimu, Dipui je bio poznat po svojim ulogama na televiziji i filmu. Obrazovao se kod Žana Ševrina na konzervatorijumu u Ruanu, a zatim u Parizu, i bio je posvećen teatru. Tokom gotovo tri decenije, igrao je u brojnim predstavama, od Šekspira do Milana Kundere, Viktora Igoa, pa sve do komada Žasmina Reze.

Glumačke uloge na filmu i televiziji

Žan-Mišel Dipui istakao se kako na pozorišnim daskama, tako i pred kamerama Kloda Leluša, Bertrana Blijea i Eduara Molinara. Tumačio je lik Etjena u filmu "Žurka" Kloda Pinotoa. Bio je omiljeni sporedni glumac Kloda Leluša, koji ga je angažovao u filmu "Pažnja, banditi!" iz 1987. godine, a zatim i u ulozi profesora u ostvarenju "Lepa priča nekoliko godina kasnije". Dipui je ostvario veliki broj uloga na televiziji u periodu između 1978. i 2013. godine, pojavljujući se u serijama kao što su "Žena časti", "Josif, anđeo čuvar", i "Sudija je žena". Takođe je glumio u nekoliko televizijskih filmova, uključujući "Vajadolidska kontroverza", u kojem su igrali Žan-Pjer Marijel, Žan Karmet i Žan-Luj Trentinjan.

Teatarska karijera

Najznačajnija predstava u kojoj je glumio bio je "Ime", zajedno sa Patrikom Brilom, u režiji Bernara Murata. Pet puta nominovan za Molijerovu nagradu, Dipui je prošao kroz sve stilove, od klasičnog do savremenog teatra. Pet puta je bio nominovan za Molijerovu nagradu za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, ali nikada nije osvojio tu prestižnu nagradu. Ipak, njegove izvedbe u predstavama "Čekajući Godoa" i "Laž" postale su antologijske.

Iako je glumačka scena izgubila jednog od svojih talentovanih članova, Žan-Mišel Dipui će ostati upamćen po svojim izuzetnim ulogama i doprinosu umetnosti glume.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading