BORU JE NJENA SMRT PROGANJALA CELOG ŽIVOTA! Roker se teško nosio s tragedijom koja ga je zauvek obeležila!

Autor:

Zabava

10.09.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zagrebu 1982. godine na koncertu Riblje čorbe nastradala je Željka Marjanović.

BORU JE NJENA SMRT PROGANJALA CELOG ŽIVOTA! Roker se teško nosio s tragedijom koja ga je zauvek obeležila!

Foto: e-stock

Legendarni roker Bora Đorđević, koji je preminuo 4. septembra u Ljubljani, za 72 godine proživeo je mnogo toga. Postao je kultna ličnost u svetu muzike, stekao je mnogobrojne obožavaoce i slavu širom regiona. Riblja čorba je osamdesetih godina punila hale i baš na početku karijere Boru i ostale članove benda zadesila je tragedija koja ih je zauvek obeležila.

Davne 1982. na koncertu Riblje čorbe u Ledenoj dvorani u Zagrebu preminula 14-godišnja devojka Željka Marjanović od posledica epileptičnog napada. Ovaj događaj duboko je potresao celokupnu javnost, a Bora se do kraja života teško nosio s ovom tragedijom. Sudbina se baš poigrala budući da je tadašnja turneja Riblje čorbe nosila naziv "Ko preživi, pričaće". U to vreme član Riblje čorbe bio je slavni Momčilo Bajagić Bajaga, koji je za Republiku progovorio o ovom nemilom događaju od kojeg se članovi benda, na čelu sa Borom Đorđevićem, nikada nisu oporavili.

Dvorane u kojima su svirali često su bile krcate, fanovi iz cele bivše Jugoslavije dolazili su na njihove nastupe, pa se uvek tražila karta više. Tragičan događaj u Zagrebu, kada je devojka usred koncerta dobila epileptični napad i ugušila se u gužvi, sve je promenio.

To je bilo strašno, nikad nam se tako nešto nije desilo. Čorba je bila izuzetno popularna i prodato je duplo više karata nego sto dvorana može da primi ljudi. Posle tog događaja, organizatori su krivično odgovarali, a naša turneja je pauzirana mesec dana. Nismo svirali, jer roditelji nisu puštali decu da odlaze na naše koncerte. Ipak, nakon smrti devojke počelo je mnogo više da se vodi računa o bezbednosti, pa se ništa slično više nije desilo ni nama ni bilo kome drugom - ispričao nam je  Bajaga pre nekoliko godina i dalje potresen zbog strašne tragedije.

Republika

Foto: ATA Images/Antonio Ahel

 

Prodato je mnogo više karata od najavljenih 9.000, kasnije je organizator spominjao brojku od 10.500, a na koncertu se okupilo između 18 i 20.000 gledalaca. 

Bez obzira na to što to od nas niko nije zahtevao, ljudski smo bili spremni da preuzmemo odgovornost za smrt Željke Marjanović, koja je tada samo želela da bude deo naše publike, i ništa više. Nažalost, to joj se nije ostvarilo. Nečijim krajnjim nemarom i zbog velike neodgovornosti ugašen je život deteta koje je tek, ustvari, počelo da živi. Ni posle toliko godina ne mogu da zaboravim niti da se otrgnem pomisli kako je mala Željka izdahnula baš na našem koncertu, dok smo mi na sceni - svirali - napisao je Miša Aleksić u svojoj knjizi "Uživo!: Autobiografija", legendarni basista Riblje čorbe koji je u novembru 2020. preminuo u 67. godini od posledica korona virusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading