SAHRANA BORE ČORBE U GRADU VELIKANA! U Čačku su rođeni i ovi ZNAMENITI SRBI!

Autor:

Zabava

06.09.2024

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi cenjeni sportisti, glumci i slikari potiču iz Čačka.

SAHRANA BORE ČORBE U GRADU VELIKANA! U Čačku su rođeni i ovi ZNAMENITI SRBI!

Foto: Youtube/Oblomov, ATA images, Wikimedia/Anonymus

Legendarni Borisav Bora Đorđević (1952-2024), koji je preminuo 4. septembra u Ljubljani, sutra će biti sahranjen na Gradskom groblju u Čačku. Iz ovog grada potiču mnoge cenjene ličnosti iz našeg javnog života - sportisti, glumci, slikari..

Slikarka Nadežda Petrović samo je jedna od znamenitih Srpkinja koje rođena u Čačku. Bilo je to 1873. godine. Slavna slikarka jedna je od osnivača Kola srpskih sestara i prvi sekretar organizacije, a takođe je, pored bavljenja slikarstvom, i pionirka ratne fotografije među ženama na Balkanu. Preminula je 1915. u Valjevu od pegavog tifusa, obavljajući posao dobrovoljne bolničarke. 

Republika

Foto: ATA Images, printscreen/threads

 

Glumica Sonja Savić ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj glumačkokj sceni. Njen talenat prevazilazio je granice Srbije, a nakon Sonjine tragične smrti ostala je velika praznina. Rođena Čačanka bila je jedna od najtalentovanijih glumica svog vremena i svi su verovali i predviđali joj sjajnu karijeru. Međutim, sudbina je htela da sve ide drugačijim tokom. Upala je u kandže narkomanije i preminula u Beogradu u 48. godini.

U gradu pod Jelicom rođen je i Želimir Željko Obradović, kojeg svi ljubitelji košarke dobro znaju. Osvajač devet trofeja Evrolige rodom je iz Čačka u koji se rado vraća kad god mu vreme i obaveze to dozvole. Period kada je u Čačku provodi sa njemu dragim ljudima.

Republika

Foto: youtube.com

Sonja Savić (1961-2008)

Još jedna ličnost iz sveta sporta je poreklom iz ovog grada u Moravičkom okrugu - Aleksa Avramović. Ovaj poznati košarkaš započeo je karijeru u čačanskoj Mladosti, a danas za njega zna ceo svet.

Iz Čačka su i košarkaš Dragan Kićanović, reditelj Puriša Đorđević, narodni heroj Ratko Mitrović, doktor Dragiša Mišović, fudbaler Lazar Marković, pesnik Vladislav Petković Dis...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading