OVAKO JE GOVORILA VELIKA GLUMICA, POPOVA ĆERKA, RADA ĐURIČIN: Prati me osećaj kao da se tata u mene preselio!

Autor:

Zabava

04.09.2024

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sećam se dana kada je on umro. Sećam se tog osećaja kao da je tatina energija ušla u mene, ispričala je Rada.

OVAKO JE GOVORILA VELIKA GLUMICA, POPOVA ĆERKA, RADA ĐURIČIN: Prati me osećaj kao da se tata u mene preselio!

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ (STF)

Rada Đuričin

Rada Đuričin, koja je danas preminula u 91. godini,  rođena je u Vršcu, gradu u Vojvodini, u maju i svoj mesec rođenja volela je da opiše kao “vreme trešanja”, jer je njena mama tog jutra poranila da kupi trešnje i kada se vratila sa punom kesom tog voća kući, trudovi su počeli i rodila se Rada.

Otac Rade Đuričin bio je sveštenik. Ulica u Vršcu nosi njegovo ime, nazivom kako su ga svi znali: pop Marinko. Sveštenik je spontano znao imena svih Vrščana koje je krstio i njihovih roditelja, a poznavao je i rodoslov svakog stanovnika svog grada. Dobitnik je najvećeg priznanja koje sveštenik može da dobije.

- Govorio je moj tata: “Rado, nemoj da deliš ljude već ih spajaj. Trudi se koliko možeš da nekome nešto lepo učiniš. Pa makar ga lepo pozdravi.” Uvek se toga sećam. Ali priznaću vam, mene prati osećaj kao da se tata u mene preselio. Kao da smo jedno biće. Sećam se dana kada je on umro. Sećam se tog osećaja kao da je tatina energija ušla u mene. Uostalom ja i jesam deo njega samim tim što sam njegova ćerka. Samim tim sam nasledila nešto od njega. Ali zbilja, kao da je on uvek tu. Ja sam ga proglasila svojim anđelom - rekla je Rada u intervjuu za sajt plavazvijezda.com. 2020. u Podgorici.

Za majku je govorila da je bila  neverovatna žena sa veoma izraženom radnom energijom.

-Stalno je nešto htela da radi, da stvara. Kao sasvim mala je ostala bez roditelja, a moju sestru i mene je stalno gonila da sebi neprestano otvaramo nove vidike. Tu osobinu ima i moja sestra sa kojom sam ja vrlo slična, a samo godinu dana je razlika među nama dvema. I dan danas, a mi smo sada na odlasku, moja sestra i ja imamo radnu energiju na našu mamu. To se ne gasi u nama. Uz divnog oca i divnu mamu, imala sam i mog divnog Dragana. Moj muž se jako mnogo trudio da ničim ne ugrožavamo jedno drugome integritet. To nam je bilo jako važno: biti svoj, baš onakvi kakvi jesmo. Ja sam njih troje, svog oca, majku i mog Dragana proglasila za svoja tri anđela. Ja svaki put pred početak predstave kažem u sebi: “Molim Vas, anđeli moji, pomozite mi večeras.” Uvek to kažem otkako ih nema - navela je Rada i dodala da je strašno kada se izgubi samopouzdanje:  

- Najviše sam ja sumnjala u sebe. Bilo je verovatno i drugih koji su sumnjali, pa mi tada nisu davali da radim ono što sam ja želela. Ali verujte, najgore je bilo to što je sumnja postojala u meni. Strašno je kada se izgubi samopouzdanje i to uvek drugima govorim. Čuvajte se toga. Ali eto ipak se desilo nešto jer ja trajem tolike godine. Ovo je sada već šezdesetpeta godina moje karijere.  

Ona je istakla da “jednostavno živi ovaj život i raduje se.”

- Ja sam sinoć igrala divnu predstavu “Šuplji kamen” Nikolaja Koljade. U njoj igram penzionerku, koja živi sama. Kažu za nju, u tom pozorišnom komadu, da je greška prirode. Ali ona ima nešto u sebi što me čini presrećnom i što ne umem da objasnim. Igraju u toj predstavi i Branka Petrić, Ljiljana Stjepanović, Milan Lane Gutović i Katarina Marković. Presrećna sam bila sinoć nakon što se ta predstava završila…
A onda nakon takve večeri, usledi ovakva u Podgorici. Ne postoje reči da opišem ovu radost. Ovo večeras je bilo mnogo više od predstave! Osećam dobre vibracije. Ovo kao da nije bilo pozorište, kao da smo nešto pričali zajedno. Mada, to mnogo zavisi i od toga ko se skupio ovde.

A pre ovih predstava igrala sam i sa Vjerom Mujović u komadu “Mala crna haljina”, koji je inspirisan slavnom kreatorkom Koko Šanel. Igrale smo u beogradskom muzeju, u Domu Jevrema Grujića. U publici može da prisustvuje četrdeset ljudi, a nakon predstave publika ima priliku da uz čašu šampanjca uživa u druženju sa nama glumicama u tom predivnom ambijentu. Znate kakve sve božanstvene osobe upoznam u tim prilikama! Uglavnom su to žene vaših godina. To je prosto neverovatno do kog stepena te žene, koje srećem, žele da žive i rade. Sve vam ovo govorim da bih vam rekla suštinu: ima mnogo ljudi koji čeznu i rade na tome da budu radosni, bez obzira što su i one kao i svi mi zasuti raznim negativnim informacijama pod izgovorom da se one “prodaju”.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading