POSLEDNJE REČI RADE ĐURIČIN TERAJU JEZU U KOSTI! Glumica nakon teške BOLESTI imala samo JEDNU ŽELJU: Nemam dovoljno SNAGE...

Autor:

Zabava

04.09.2024

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovako je dramska umetnica govorila nakon što joj je dijagnostikovan akutni moždani udar!

POSLEDNJE REČI RADE ĐURIČIN TERAJU JEZU U KOSTI! Glumica nakon teške BOLESTI imala samo JEDNU ŽELJU: Nemam dovoljno SNAGE...

Foto: ATA images

Glumica Rada Đuričin, jedna od najcenjenijih ličnosti srpskog pozorišta, preminula je u 91. godini u Beogradu. Njeno zdravlje bilo je narušeno nakon moždanog udara koji je doživela pre dve godine, ali je uprkos tome nastavila da se bori sa životnim izazovima.

Naime, nakon što joj je dijagnostikovan akutni moždani udar 2022. godine, Rada je hospitalizovana i smeštena na intenzivnu negu u Specijalnu bolnicu za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava". Iako je uspela da se oporavi i povrati svoj prepoznatljiv duh i osmeh, zdravlje joj je ostalo krhko.

- Bolje se osećam, samo nemam dovoljno snage, ali se nadam da ću i nju povratiti. Maštam da se ponovo nađem u pozorištu. Kad bih opet stala na pozornicu, znam da bi mi bilo još bolje - rekla je glumica tada.

Republika

Foto: ATA Images

Rada Đuričin umrla u 91. godini u Beogradu

Podsećanja radi, Rada Đuričin rođena je 31. maja 1934. godine u Vršcu, u porodici pravoslavnog sveštenika Marinka i njegove supruge Marinke, koja joj je dala ime Radojka. Imala je mlađu sestru Nadeždu. Završila je Filološki fakultet, gde je diplomirala na Odseku za srpski jezik i književnost, a zatim je studirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Josipa Kulundžića. Među njenim kolegama iz klase bili su Nikola Simić, Ružica Sokić i Velimir Bata Živojinović.

Glumačku karijeru započela je 1958. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je debitovala glavnom ulogom u predstavi „Dnevnik Ane Frank“. Od 1959. godine bila je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvarila mnoge nezaboravne uloge. Publika je najviše pamti po ulozi Rejmond Šandebiz u predstavi „Buba u uhu“ Žorža Fejdoa u režiji Ljubiše Ristića. Njena knjiga „Tajna crne ruke“ ostaje kao jedinstven pozorišni dokument o toj predstavi i njenom nastanku.

Republika

Foto: ATA Images

Rada Đuričin umrla u 91. godini u Beogradu

Rada Đuričin je sarađivala sa brojnim umetnicima, uključujući Moma Kapora, čije je tekstove dramatizovala i izvodila širom sveta. Kapor je ovekovečio Radinu pojavu na portretu „Dama sa šeširom“, koji je bio posebno mesto u njenom stanu.

Poslednjih godina najviše je sarađivala sa glumicom Vjerom Mujović, s kojom je radila na predstavi „Mala crna haljina“, inspirisanoj životom Koko Šanel. Iako je bila u podeli predstave „Iranska konferencija“ u režiji Ivane Vujić u Narodnom pozorištu u Beogradu, zbog bolesti nije mogla da se pojavi na sceni.

Rada Đuričin ostavila je neizbrisiv trag u srpskom pozorištu, a njene uloge i doprinos kulturi će se dugo pamtiti. Poslednji projekat na kojem je radila bila je serija „Tajna vinove loze“, gde je tumačila lik Gordane Nedeljković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading