OPERA JE PONOVO U MODI! Najveći tenor današnjijce Jonas Kaufman PRVI PUT nastupa u Srbiji, EVO I KADA!

Autor:

Zabava

29.08.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa kultnih scena, poput njujorškog Metropolitena, milanske La Skale, londonskog Kovent gardena, Pariske opere, Bečke opere i drugih, Kaufman će ove jeseni nastupiti u Plavoj dvorani obnovljenog Sava Centra.

OPERA JE PONOVO U MODI! Najveći tenor današnjijce Jonas Kaufman PRVI PUT nastupa u Srbiji, EVO I KADA!

Foto: foto Gregor Hohenberg

Austrijsko-nemački tenor Jonas Kaufman je čest gost kultnih scena, poput njujorškog Metropolitena, milanske La Skale, londonskog Kovent gardena, Pariske opere, Bečke opere i drugih, a ove jeseni prvi put nastupiće u Beogradu, u legendarnoj Plavoj dvorani obnovljenog Sava Centra. Ujedno, koncertom Jonasa Kaufmana 1. oktobra u Sava Centru svečano će biti otvorene 56. Beogradske muzičke svečanosti - BEMUS, najznačajniji domaći festival umetničke muzike.

Kaufman će pevati u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod upravom nemačkog dirigenta Johana Ridera, čestog Kaufmanovog saradnika. Na repertoaru beogradskog koncerta naći će se nezaboravne operske arije Kavaradosija (Pučini, Toska), Don Hozea (Bize, Karmen) i drugih poznatih heroja, dok će drugi deo koncerta biti posvećen najlepšim numerana filmske muzike Enija Morikonea, Lenarda Bernštajna i drugih, koji je Kaufman objavio na svom prošlogodišnjem albumu "Moji filmovi, moji snovi" („The Sound of Movies"). 

Republika

Foto: foto Gregor Hohenberg

 

Na nepreglednoj listi uloga koje je ostvario na svim velikim svetskim operskim scenama u poslednje dve decenije, nalaze se Otelo, Verter, Don Karlos, Don Hoze, Andre Šenije, Florestan, Parsifal, Loengrin i mnoge druge, a u prošloj sezoni ostvario je svoj san da se nađe u ulozi Tanhojzera, nastupivši na Uskršnjem festivalu u Salcburgu. Samo u ovoj sezoni odigrao je više puta Verdijevog Otela, nastupio u Bečkoj državnoj operi u novoj postavci Pučinijeve opere Turandot, pevao kao Mario Kavaradosi u Pučinijevoj Toski. U ovoj godini obeležavanja stogodišnjice Pučinijeve smrti, Kaufman predstavlja svoj najnoviji disk pod nazivom "Pučini: Ljubavne veze" ("Puccini: Love affairs") koji je snimio sa najvećim operskim umetnicama današnjice, među kojima su Ana Netrepko, Asmik Grigorjan i Sonja Jončeva. 

Kao svaka velika operska zvezda, od Enrika Karuza, Maria Lance i Marije Kalas, do Lučana Pavarotija i Plasida Dominga, Kaufman vraća operi sjaj minulih vekova, kada je ona, pored "uživanja" u umetničkom delu i interpretaciji, imala značaj prvorazrednog društvenog događaja i elitne svečanosti.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading