MUČNE SCENE BOMBARDOVANJA OTVORILE BOLNE RANE: Film "78 dana" dotakao srca publike (VIDEO)

Autor:

Zabava

28.08.2024

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi u sali prisetili su se perioda kada je NATO alijansa bacala bombe na naš narod i razarala živote građana Srbije.

 

 

Film "78 dana" rediteljke Emilije Gašić premijerno je prikazan večeras u beogradskoj MTS dvorani, a publika je posle 82 minuta izašla iz sale duboko dirnuta prizorom sa velikog platna.

Mučne scene bombardovanja naše zemlje prikazane kroz snimke sa VHS kaseta podsetile su sve prisutne na 1999. godinu kada je NATO alijansa bacala bombe na naš narod i razarala živote građana Srbije. Glumačka ekipa na čelu sa rediteljkom Emilijom Gašić otvorila je bolne rane, ali i zaradila gromoglasan aplauz publike.

Svi u sali prisetili su se perioda kada smo pod svećama igrali karte, slušali devedesete, gledali "Kasandru" i pili crni i žuti sok. 

Crvenim tepihom prošetali su Jelena Đokić, Pavle Čemerikić i mlade glumice, debitantkinje, Viktorija Vasiljević,

Tamara Gajović i Milica Gicić, kao i najmlađa među njima Maša Ćirović. 

Film će prvi put biti prikazan sutra i u Vrnjačkoj Banji gde je debitantsko ostvarenje mlade rediteljke 20 dana snimano.

Ostvarenje "78 dana", ostvarenje čija nas radnja smešta u period bombardovanja 1999. godine, trijumfao je na Festivalu evropskog filma na Paliću gde je ovenčano Zlatnim tornjem za najbolji film, a pre toga osvojio je nagrade i na međunarodnim filmskim festivalima na Kipru, u Insbruku, na Tofifestu u Poljskoj, a od ove nedelje predstoji redovno prikazivanje u bioskopima širom Srbije.

Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik na kućnoj kameri, snimajući, dok dani prolaze, mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane.

Stvari počinju da se menjaju kada jedan dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda u njihovo mesto i usele se u komšijsku kuću. Nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja počinju da zamenjuju strah od bombi.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Rediteljka Emilija Gašić na premijeri filma "78 dana"

- Film je sniman u Vrnjačkoj Banji, u Ruđincima. Na lokaciji gde se nalazi kuća moje bake i dede. U toj kući sam provela bombardovanje i kod nas su tada došli naši rođaci iz gradova. Tu su se sklonili. Bilo je emotivno snimati u toj kući - rekla je rediteljka uoči premijere dodajući da su se komšije zauzele oko snimanja filma, izlazeći im u susret:

Moj otac je pravio most od drveta koji je korišćen i prikazan u filmu.


Film "78 dana" svoju svetsku premijeru imao je na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u okviru programa "Bright Future".

Kasnije je prikazan u takmičarskim programima OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu, Festivalu De Cine Al Este u Limi, u Peruu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading