FILMOVI ALENA DELONA U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI: Od "Geparda" do "Žace" i kultnog ostvarenja "Roko i njegova braća"!

Autor:

Zabava

22.08.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ciklus filmova posvećen ikoni francuskog filma počinje sutra i trajaće do 3. septembra.

FILMOVI ALENA DELONA U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI: Od "Geparda" do "Žace" i kultnog ostvarenja "Roko i njegova braća"!

Foto: Foto Jugoslovenska kinoteka

U Jugoslovenskoj kinoteci će od sutra, 23. avgusta do 3. septembra biti prikazan ciklus filmova posvećen Alenu Delonu, jednom od najvećih svetskih glumaca i ikoni francuskog filma, koji je preminuo 18. avgusta na svom imanju u Dišiju u Francuskoj, u 89. godini. Biće to prilika da se Beograđani i posetioci srpske prestonice podsete kultnih ostvarenja u kojima je Delon stavio trag.

Ciklus povodom odlaska ovog velikana francuskog filma počinje 23. avgusta u 17.00, u Sali "Makavejev" u Uzun Mirkovoj 1, trilerom "U zenitu sunca", prvom adaptacijom romana "Talentovani gospodin Ripli" Patriše Hajsmit, reditelja Renea Klemana, koji je već 1960. godine Delona ustoličio kao veliku filmsku zvezdu.

Foto: Foto Jugoslovenska kinoteka

 

Sledećeg dana, 24. avgusta, na programu je film "Roko i njegova braća", koji je Delon snimio iste godine s čuvenim rediteljem Lukinom Viskontijem, a u kome je samo potvrdio svoj talenat i koji mu je doneo i internacionalne pohvale. 

U nedelju, 25. avgusta, na programu je film koji je Delon snimio tri godine kasnije, opet s Viskontijem, "Gepard" (1963.), u kome je pored Berta Lankastera i Klaudije Kardinale briljirao u ulozi princa Tankredija Falkonerija.  

Slede filmovi "Ljubavni kavez" (1964.) Renea Klemana, triler u kome Delon igra uz Džejn Fondu, zatim američko-francuska koprodukcija "Ubice iz San Franciska" (1965.), "Samuraj" (1967.), jedan od najuticajnijih žanrovskih filmova kojim reditelj Žan-Pjer Melvil odaje počast klasičnim holivudskim gangsterskim filmovima, a u kome Delon igra naslovnu ulogu.

Republika

Foto: APS-Medias/ABACA / Abaca Press / Profimedia

 

Zatim "Devojka na motoru" (1968.), sa Merijen Fejtful i još jedan gansterski film "Crveni krug" (1970.), u kome Delon ponovo sarađuje s Melvilom.

Poslednjeg dana avgusta na programu je film istog žanra "Borsalino" (1970.), reditelja Žaka Derea, u kome će tandem Delon-Belmondo potvrditi kultni status koji ima u francuskom filmu. Prva tri dana septembra, publika će moći da pogleda i filmove: "Žaca" (1972.), "Gospodin Klajn" (1976.), "Smrt korumpiranog pacova" (1977.), "Šok" (1982.) i "Svenova ljubav" (1984).

Alen Delon osvojio je mnogobrojna priznanja, među kojima i počasnu nagradu Zlatni medved u Berlinu za ukupan doprinos filmskoj umetnosti 1995. godine, kao i počasnu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu 2019.

Čuveni glumac biće sahranjen u subotu na svom imanju u Dušiju, u prisustvu porodice.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading