PREMINUO SRPSKI KOMPOZITOR! Iza njega su ostala velika dela!

Autor:

Zabava

19.08.2024

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prof. Rajko Maksimović napustio nas je u 90. godini.

PREMINUO SRPSKI KOMPOZITOR! Iza njega su ostala velika dela!

Foto: Pixabay

Sveća

Istaknuti kompozitor i univerzitetski profesor u penziji Rajko Maksimović preminuo je u Beogradu u 90. godini. Tužnu vest saopštilo je Udruženje kompozitora Srbije i Sokoj - organizacija muzičkih autora Srbije, dok će mesto i vreme sahrane biti naknadno saopšteni.

Udruženje kompozitora Srbije saopštilo je da je odlaskom Rajka Maksimovića izgubilo člana koji je svojim muzičkim stvaralaštvom i delovanjem ostvario trajan doprinos u našoj kulturi.

Maksimović je rođen u Beogradu, završio je studije kompozicije u klasi Predraga Miloševića na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1961. a magistrirao je 1965. godine. Jednu školsku godinu (1965/66), kao Fulbrajtov stipendista (prve generacije), proveo je na Univerzitetu u Prinstonu, gde se pretežno bavio elektronskom muzikom. Bio je profesor kompozicije i orkestracije na Muzičkoj akademiji (FMU) do penzionisanja (2001). Takođe, bio je i gostujući profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, pri Katedri za dizajn zvuka (1995–2000), a na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, za predmet kompozicija (2001–2004).

Tokom karijere, održane su četiri autorske večeri ovog kompozitora, a najveći deo njegovih ostvarenja je snimljen. Dela Rajka Maksimovića povezivala su reči, od monumentalnih horskih i vokalno-instrumentalnih – među kojima su Buna protiv dahija, Kad su živi zavideli mrtvima, Testament vladike crnogorskog Petra Petrovića Njegoša i Pasija Svetoga kneza Lazara do lirskih i prefinjenih Možda spava ili Tri haiku.

Za svoja dela dobio je brojne nagrade, uključujući Hristićevu nagradu 1961. za Klavirski koncert, Mokranjčevu nagradu 1984. za Testamenat vladike crnogorskog Petra Petrovića Njegoša i Oktobarsku nagradu 1989. za Pasiju Svetoga kneza Lazara. Takođe, dobio je i Vukovu nagradu (2007) za životno delo. Napisao je i objavio memoarsko-autobiografsku trilogiju Tako je to bilo (1998–2002, drugo izdanje 2018), a 2008. Govor muzike u saradnji sa Milošem Jevtićem.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading