ZBOGOM, JASNA! Preminula naša POZNATA PEVAČICA, otkriveni vreme i mesto sahrane!

Autor:

Zabava

16.08.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njen doprinos srpskoj kulturi bio je neizmerno značajan, što je i potvrđeno brojnim nagradama!

ZBOGOM, JASNA! Preminula naša POZNATA PEVAČICA, otkriveni vreme i mesto sahrane!

Foto: Pixabay

Sveća

Nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta, koloraturni sopran, Jasmina Jasna Šajnović, preminula je 14. avgusta u Beogradu. 

Umetnički put Jasmine Šajnović bio je ispunjen uspesima i priznanjima. Rođena 16. juna 1949. godine u Novom Sadu, ova talentovana umetnica je svoje školovanje započela u Sarajevu i nastavila u Ljubljani, gde je postigla izuzetne rezultate. Posebno se ističe njen magistarski rad pod mentorstvom čuvene profesorke Ondine Ote Klasnić, za koji je dobila brojna nacionalna priznanja.

Republika

Foto: Youtube.com/tenorv

Jasmina Šajnović

Umetnički uticaj širom sveta

Jasmina Šajnović je svoj talenat delila širom sveta, gostujući u različitim zemljama poput Rumunije, Mađarske, Rusije, Grčke, Sjedinjenih Američkih Država, Austrije i Francuske. Njeno umetničko delovanje obuhvatalo je saradnju sa simfonijskim i filharmonijskim orkestrima bivših jugoslovenskih republika, što je ostavilo neizbrisiv trag u svetu operske muzike.

Umetnički doprinos i priznanja

Njen doprinos srpskoj kulturi bio je neizmerno značajan, što je i potvrđeno brojnim nagradama poput Godišnje nagrade Narodnog pozorišta za ulogu Kraljice noći u Mocartovoj "Čarobnoj fruli", Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice za izuzetan doprinos u širenju srpske kulture, kao i mnogih drugih priznanja. Snimila je kompakt disk sa odabranim arijama najtežeg koloraturnog i lirskog faha i video kasetu sa arijama koje su bile na njenom repertoaru.

Uloga i uticaj van operske scene

Jasmina Šajnović nije samo bila priznata operska pevačica, već je svoje znanje i iskustvo prenosila i kao profesorka solo pevanja na beogradskoj Akademiji lepih umetnosti, kao i vanredni profesor na Filološko umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Njen doprinos obrazovanju budućih muzičkih talenata bio je od izuzetnog značaja.

Počast umetnici: Sahrana u Novom Sadu

Sahrana Jasmine Šajnović održaće se 19. avgusta u 11:15 časova na gradskom groblju Lisje u Novom Sadu, gde će umetnica dobiti poslednju počast od svojih kolega, učenika i poštovaoca njenog izuzetnog umetničkog dela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading