PROJEKCIJE FILMOVA NA OBALI DUNAVA: Više od 40 ostvarenja na repertoaru, zbog jednog od njih je GLOGOVAC PROLIO REKU SUZA!

Autor:

Zabava

14.08.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedmo izdanje Dunav Film Festa biće održano od 20. do 25. avgusta u Smederevu.

PROJEKCIJE FILMOVA NA OBALI DUNAVA: Više od 40 ostvarenja na repertoaru, zbog jednog od njih je GLOGOVAC PROLIO REKU SUZA!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Više od 40 filmskih ostvarenja u četiri programske celine biće prikazano na predstojećem sedmom Dunav Film Festivalu od 20. do 25. avgusta u Smederevu. Posetioci festivala imaće priliku da pogledaju neke od najzapaženijih naslova iz domaće i svetske kinematografije, a među njima je i film "48 sati i 1 minut" u kojem je trebalo da igra i slavni glumac Nebojša Glogovac (1969-2018).

U ovom ostvarenju posvećenom zverski ubijenoj Tijani Jurić legendarni Glogovac trebalo je da igra oca kidnapovane devojčice, ali se slavni glumac razboleo i umesto na setu završio u bolničkoj postelji gde je umro 9. februara 2018. godine od raka pluća. Prema rečima rediteljke Sonje Alekse, njegova neostvarena želja bila je da igra u ovom angažovanom filmu zbog kojeg je i sam prolio reke suza.

Foto: instagram.com/48satii1minut

 

Čovek je došao na audiciju jer je želeo da bude deo tog filma. Kad je ušao unutra, posle 10 sekundi je izašao na scenu i krenuo da glumi. Svi smo počeli da plačemo, verujte mi. Čak je i producent zaplakao, kojeg u životu nisam videla da plače. Međutim, desilo se šta se desilo, i Marko Živić ga je zamenio - rekla je ona svojevemeno za medije.

Idejni tvorac festivala i selektor programa Igor Stanković predstavio je takmičarski program festivala.

- Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano preko 40 ostvarenja, a na otvaranju ćemo prikazati film "Bauk" Gorana Radovanovića. Iz takmičarskog programa bih izdvojio prvo zvanično prikazivanje ostvarenja iz Kana, u pitanju je "Tri kilometra do kraja sveta" Emanuela Parvua i ovo će biti balkanska premijera. Nemački film "Umiranje" Matijasa Glasnera dolazi nam iz selekcije Berlinala. Sa upravo završenog festivala u Karlovim Varima pred publiku u Smederevu donosimo bugarski flim "Bez vetra" Pavela Vesnakova i slovačko-češki film "Mađarska krojačica" Ivete Grofove. Poslednjeg dana festivala biće prikazan film "Drugi čin" Kentena Dipijea, koji je otvorio ovogodišnji Kanski festival - rekao je Stanković na konferenciji za medije u beogradskoj MTS dvorani.

Republika

Foto: Foto Filip Olćan

 

Selekcija "Neprolazni", koja će se održati u Dunavskom parku, prikazaće filmove "Stari hrast" Kena Louča, "Savršeni dani" Vima Vendersa, "Opalo lišće" Akija Kaurismakija, i najnovije filmove Vudija Alena i Romana Polanskog.

U Centru za kulturu gledaće se filmovi reditelja poput Nanija Moretija, Sedrika Kana, Marka Belokija, Sofije Kopole, Agnješke Holand... Na letnjoj sceni ovog centra biće prikazani filmovi domaćih autora sa kojima će biti organizovani i razgovori, i to "Lost Country" Vladimira Perišića, "Za danas toliko" Marka Đorđevića, "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, "Sedmo nebo" Jasne Nanut i pomenuti "48 sati i 1 minut" Sonje Alekse.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading