OVO JE NAJBOLJA KNJIGA 21. VEKA! Svetski pisci dali svoj sud, odabran pobednički roman!

Autor:

Zabava

31.07.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njujork tajms je objavio listu 100 najboljih knjiga ovog veka, a među odabranima nalazi se 100 najboljih naslova.

OVO JE NAJBOLJA KNJIGA 21. VEKA! Svetski pisci dali svoj sud, odabran pobednički roman!

Foto: pexels.com

Stotinu romana našlo se na listi 100 najboljih knjiga 21. veka, koju je objavio Njujork tajms. Svetski poznati pisci dali su sud i glasali za svog favorita, a lista je nastala na osnovu glasova 503 pisca, pesnika i brojnih ljubitelja knjiga.

Prvo mesto zauzeo je roman "Moja genijalna prijateljica" Elene Ferante.

Roman upoznaje čitaoce s dve devojčice, koje odrastaju u siromašnom kraju u Napulju u Italiji - vrednom i poslušnom Elenom i njenom drugaricom Lilom. "Moja genijalna prijateljica" je prvo poglavlje priče o Eleni i Lili, prvi deo tetralogije o nezaboravnim heroinama koje teže da stvore život pod okriljem zagušljive, nasilne kulture. "Moja genijalna prijateljica" je jedan od vrhunskih primera takozvane autofikcije, kategorije koja je dominirala književnošću 21. veka.

Foto: Printscreen

 

Druga pozicija pripala je romanu "Toplina drugih sunaca" Izabel Vilkerson.

Intimna, potresna knjiga Izabel Vilkerson koja razbija mitove i detaljno opisuje američku veliku crnu migraciju s juga na sever i zapad od 1915. do 1970. je najčitanije delo u novijoj istoriji. 

Na trećem mestu je "Vučja jazbina" Hilari Mantel.

Mantelova je u "Vučjoj jazbini" ispričala biografiju engleskog državnika Tomasa Kromvela, opisujući ga kao živopisno, nemilosrdno, slepo i veličanstveno ljudsko biće opsednuto pamćenjem. Zatim je prikazala doba u kome je živeo kao ogromnu, zamršenu paukovu mrežu moći, novca, ljubavi i potrebe - sve do trenutka kada ga je pauk uhvatio.

Četvrtu poziciju je zauzeo roman "Poznati svet" Edvarda P. Džonsa, koji je nominovan za nekoliko nagrada. To je priča o crnim robovlasnicima iz rane američke istorije.

Na petom mestu je naslov "Korekcije" Džonatana Frenzena, čija se radnja vrti oko nevolje starijeg para sa Srednjeg zapada i njihovo troje odrasle dece, prateći njihove živote od sredine 20. veka do "jednog poslednjeg Božića".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading