PREMINULA SLAVNA KNJIŽEVNICA! Njen najpoznatiji roman je bio ZABRANJIVAN!

Autor:

Zabava

29.07.2024

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Irska spisateljica Edna O’Brajen preminula je u 93. godini nakon duge bolesti.

PREMINULA SLAVNA KNJIŽEVNICA! Njen najpoznatiji roman je bio ZABRANJIVAN!

Foto: Pixabay

Sveća

Čuvena irska književnica Edna O'Brajen preminula je u subotu u 93. godini nakon duge bolesti, saopštila je danas njena izdavačka kuća. Poznata spisateljica poznata po svom buntovnom, kontroverznom i feminističkom književnom delu, a njeni romani zabranjivani su u Irskoj.

Ipak, knjige sa potpisom Edne O'Brajen čitane su širom sveta, a u njima je irska spisateljica dala glas ženama koje se bore sa ugnjetavajućim i licemernim očekivanjima patrijarhalnog društva. U svojim kasnijim delima proširila je opseg svojih tema, a zbog promoćurnih opažanja i stilske bravure Filip Rot ju je jednom prilikom okarakterisao kao “najdarovitiju ženu koja trenutno piše književnost na engleskom jeziku”.

Izdavačka kuća Faber je odala počast Edni O'Brajen nazvavši je "jednom od najvećih spisateljica našeg doba".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Faber Books (@faberbooks)

 

- Načinila je revoluciju u irskoj književnosti, pišući o ženama i složenosti ljudskog stanja i to prozom koja je bila svetlucava i jednostavna. Imala je dubok uticaj na mnoge pisce koji su je sledili. Edna je bila prkosan i hrabar duh, stalno je težila ka otkrivanju novih umetničkih teritorija, pisala je iskreno i iz ubeđenja. Vitalnost njene proze bila je odraz životne radosti: bila je najbolji sagovornik, ljubazna, velikodušna, nestašna, hrabra. Edna je bila draga prijateljica svima nama, i strašno će nam nedostajati. Velika je privilegija za Faber što je imao priliku da objavljuje njena dela, a njeno smelo i briljantno stvaralaštvo nastavlja da živi - navodi se u saopštenju izdavačke kuće.

Edna O'Brajen se proslavila romanom "Provincijalke", koji nije naišao na odobravanje u Irskoj. O’Brajen se jednom prilikom prisetila kako je dobijala anonimna pisma, “sva zlonamerna”, a “nekoliko primeraka kupljenih u Limeriku na zahtev sveštenika spaljeno je posle molitve na crkvenom imanju”.

Roman je brzo bio zabranjen u Irskoj, kao i narednih šest O'Brajedninh dela, počevši sa dva nastavka "Provincijaki" pod nazivom   "Usamljena devojka" iz 1962. i "Devojke u srećnoj bračnij luci" iz 1964.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading