"PREVAŽNI SU, ZABOLE IH ŠTA DRUGI MISLE"! Seka Aleksić oštro reagovala na SPORNU SCENU sa OI koja je RAZBESNELA HRIŠĆANSKI SVET!

Autor:

Zabava

27.07.2024

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvaranje ovogodišnjeg takmičanja naišlo je na mnoge kontroverze, te su mnogi ljudi na društvenim mrežama iskazali svoje nezadovoljstvo.

"PREVAŽNI SU, ZABOLE IH ŠTA DRUGI MISLE"! Seka Aleksić oštro reagovala na SPORNU SCENU sa OI koja je RAZBESNELA HRIŠĆANSKI SVET!

Foto: Capture TV France 2 via Bestimage / Bestimage / Profimedia, ST/Dragan Kadić

Na svečanosti povodom otvaranja Olimpijskih igara u Parizu za 2024. godinu, pripadnice grupe "Drag Race France" zajedno sa plesačima izvele su provokativnu parodiju poznate umetničke slike "Tajna večera," što je odmah izazvalo brojne komentare i kritike na društvenim mrežama. Ova izvedba, koja je zamišljena kao deo svečanosti, postavila je pitanje granica umetničke slobode i poštovanja religijskih simbola.

 

 

Klint Rasel, voditelj podkasta "Liberty Lockdown," reagovao je na situaciju s ogorčenjem.

- Otvarati događaj ovako, zamenjujući Isusa i njegove učenike je apsurdno - a njegove reči ukazuju na duboku zabrinutost i nezadovoljstvo koje mnogi osećaju zbog viđenja religijskih figura u kontekstu koji smatraju uvredljivim. Rasel je nastavio:

- Svet ima 2,4 milijarde hrišćana i čini se da su Olimpijske igre želele da jasno poruče svima njima da nisu dobrodošli - ove izjave otvaraju dijalog o tome kako umetnost i predstave često nailaze na kritike, posebno kada se tiču osećaja velikih religijskih zajednica.

Tokom ceremonije otvaranja, modeli su se pojavili na sceni u formi improvizovanog modnog šoua, dok su plesači, koji su izvodili parodiju na "Tajnu večeru," i igrali uz ivicu bine. Ova neobična kombinacija modnog performansa i umetničke parodije dodatno je pojačala kontroverzu. Svi su se okupljali oko bine, a na kraju se izvođenje pretvorilo u plesni spektakl kada je Niki Dol, voditelj "Drag Race France," samouvereno prošetao po sceni. Ovaj deo šoua dodatno je naglasio kontrast između klasičnog i savremenog, izazivajući tako još jaču reakciju publike.

Foto: x printscreen/Seka Aleksić

Tajna večera

Nakon što su društvene mreže bile preplavljene komentarima o ovom performansu, Seka se oglasila na platformi "X", pružajući podršku učesnicima i odgovarajući na kritike koje su se pojavile. U svojoj poruci, istakla je:

- Smirite se. Ne aludiraju na Tajnu večeru. Imaju svoju tačku, prevažni su zbog toga i zabole ih šta drugi misle - ovim rečima, Seka je želela da poruči da umetnici imaju pravo na izražavanje i slobodu kreativnosti, čak i kada to izaziva kontroverzu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Bebana

29.07.2024 08:07

Ovo ima veze sa Dionisom(Bog vina), ne sa “tajnom večerom”. Ovo je replika Dionisovih bahamalija…

Tačno

02.08.2024 11:16

@Bebana - Slika se zove "Gozba bogova" (Le Festin des Dieux ili The Feast of the Gods) holandskog slikara koji se zove Jan van Bijlert. Prikazuje gozbu grčkih paganskih bogova. Dete je Kupidon. Iskopirano je sve, čak i ruka koju žena drži visoko iznad. Koliko treba biti neobrazovan da od sve kulture "prepoznaš" samo Štrumpfove? Ali zato odmah pališ lomače. Ej, vraćamo se u mračni srednji vek i inkviziciji. Na otvaranju smo videli i Mariju Kiri, Jovanku Orleanku i mnoštvo referenci na francusku istoriju, nauku i kulturu. Naravno, treba znati ko su oni da biste ih prepoznali!