SRBIJU ČEKA MINI LEDENO DOBA? Desile su se ozbiljne promene u cirkulaciji na planeti, ZIMA ĆE BITI HLADNA, evo kada može pasti PRVI SNEG

Autor:

Vesti

15.09.2024

23:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više nećemo biti topla tačka Balkana

SRBIJU ČEKA MINI LEDENO DOBA? Desile su se ozbiljne promene u cirkulaciji na planeti, ZIMA ĆE BITI HLADNA, evo kada može pasti PRVI SNEG

Foto: shutterstock

Posle najtoplijeg leta i niza rekordno toplih meseci, meteorolozi su najavljivali toplu jesen i blagu zimu, prenosi Telegraf.

Međutim, Ivan Ristić, meteorolog, ističe da su se već dogodile ozbiljne promene u cirkulaciji na planeti Zemlji. Prema njegovim rečima, ove promene su nešto što nije viđeno od šezdesetih godina prošlog veka, kada je započelo mini ledeno doba. Naučnici su zbunjeni zbog neobičnog mirnog perioda uragana u Atlantskom okeanu, koji traje već 56 godina.

SMENA EL NINJA I LA NINJE

Pored toga, došlo je do značajnih promena u pustinjama, gde je zabeležena poplava u Maroku i Alžiru, što je neuobičajeno za ove sušne predelima.

 

 

Ovo se dešava usled smene fenomena El Ninjo i najava dolaska La Ninje, koja će dovesti do hladnijih temperatura okeana i jačanja ovog fenomena.

UTICAJ NA SRBIJU

Što se tiče uticaja na Srbiju, Ivan Ristić naglašava da više nećemo biti topla tačka Balkana i da se očekuje hladnija zima. Trenutno su temperature već pale, a očekuje se da će jesen biti svežija sa padavinama. Meteorolozi predviđaju da će zima biti drugačija, odnosno hladnija nego prethodnih godina.

 

 

ŠTA NAS OČEKUJE?

Ivan Ristić smatra da je polarni vrtlog definitivno oduvao leto iz našeg regiona, a predviđa da će jesen i zima biti obeležene spregom azorskog i sibirskog anticiklona, uz moguće padavine u vidu kiše na početku jeseni i snega krajem jeseni i tokom zime. Postoji mogućnost da nas sneg "iznenadi" već početkom novembra.

IZAZOVI PRED NAMA

Iako se raduje mogućnosti povratka pravih zimskih dana, Ristić naglašava da bi nekadašnje zime mogle biti izazovne za nas. Prošle zime smo većinu vremena provodili na terasama kafića, ali se sada suočavamo sa mogućnošću ekstremno niskih temperatura. Nije naivno, naglašava Ristić, jer bi nam prave zime mogle zadati teškoće, slično kao što su toplotni talasi otežavali svakodnevicu tokom leta.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading