SRBIJA DANAS MEĐU NAJHLADNIJIM PREDELIMA EVROPE, SNAŽNI CIKLON SVE JAČE UDARA! Kiša i pljuskovi do kraja dana očekuju OVE delove zemlje!

Autor:

Vesti

14.09.2024

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku večeri i noći očekuje se intenziviranje padavina prvo u Vojvodini, a potom u zapadnoj i centralnoj Srbiji, kao i na području Beograda, kažu u RHMZ.

SRBIJA DANAS MEĐU NAJHLADNIJIM PREDELIMA EVROPE, SNAŽNI CIKLON SVE JAČE UDARA! Kiša i pljuskovi do kraja dana očekuju OVE delove zemlje!

Foto: Shutterstock, freesvg.org

Do kraja dana zadržaće se oblačno i hladno vreme, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima uz umeren i jak severozapadni i zapadni vetar, najavio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

- U toku večeri i noći očekuje se intenziviranje padavina prvo u Vojvodini, a potom u zapadnoj i centralnoj Srbiji, kao i na području Beograda. Hladno vreme s kišom zadržaće se i sutra i u ponedeljak, a maksimalne temperature biće od 11 do 18 °S - kažu u RHMZ i nastavljaju:

- Intenzivnija kiša očekuje se večeras u Vojvodini, sutra i u zapadnoj i centralnoj Srbiji a tokom noći ka ponedeljku u Banatu i Braničevskom okrugu.

- Duvaće umeren i jak zapadni i severozapadni vetar, u nedelju (15.09.) u Vojvodini i sa udarima olujne jačine.

- Od utorka (17.09.) postepeni manji porast dnevnih temperatura.

Republika

Foto: Ilustracija republika.rs, Pixabay

Narednih dana biće hladno, kišovito i vetrovito

 

Inače, nakon što je dugo Srbija bila među najtoplijim, danas je među najhladnijim predelima Evrope.

Do kraja dana kiša i pljuskovi, kaže meteorolog Đorđe Đurić, očekuju se na severozapadu Srbije. Ovaj kišni sistem premeštaće se u severozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji i zahvatiće i Beograd. Kiša će do kraja dana biti najizraženija u Sremu, Bačkoj, Podrinju, Mačvi i u Kolubarskom okrugu.

- Kiša će padati i na jugozapadu Srbije, a na širem području Kopaonika očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom - kaže on.

Dakle, širom Srbije biće vetrovito, a olujni udari vetra očekuju se u Vojvodini i na istoku Srbije.

U toku večeri, u noći ka nedelji i tokom nedelje u Srbiji se očekuju obilne padavina.

Kiša će biti praćena obilnim pljuskovima.

Najobilnijih padavina prvo će biti na severozapadu Srbije, pre svega u Bačkoj i u Sremu, a potom i u Beogradu, u Šumadiji, Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu.

U ovim predelima očekuje se da padne 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, u Vojvodini i više od 50 litara, lokalno i više.

Obilnije padavine pobolšaće sitaciju na rekama, jer se očekuje porast nakon skoro presušenih tokova. Očekuje se i nagli rast Dunava, pre svefa zbog ekstremno obilnih padavina u centralnoj Evropi i u njegovom slivu, gse se očekuje i do 400 litara. Dunav će i te kako pretiti poplavama kroz tok do Austrije, a kada je reč o Srbiji Dunav trenutno ima nizak vodostaj i u narednim danima biće spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope. Najveći porast Dunava u Srbiji očekuje se u gprnjem toku kroz Vojvodinu, gde će Dunav narednih dana imati porast za čak 4 metara.

S obzirom na to da će vremenske prilike tokom vikenda biti vrlo nepovoljno i potencijalno opasne po materijalno dobro i ljude, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne institucije i njihova upozorenja. Nema mesta panici i potrebno je ponašati se u skladu sa vremenom i upozorenjima nadležnih i državnih institucija.

Još hladnije biće u nedelju. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 11°C, što su temperature i za 10 do 15 stepeni niže od proseka za ovo doba godine.

Na višim planinama očekuju se susnežica i sneg, a snežna granica mogla bi se spustiti i na 1500 metara nadmorske visine.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading