POSLE NAJTOPLIJEG LETA OD KADA POSTOJE MERENJA, SLEDI NAM OVAKAV SEPTEMBAR! Meteorolog otkrio kakva je jesen pred nama - DRUGA POLOVINA MESECA POSEBNO ZANIMLJIVA!

Autor:

Vesti

01.09.2024

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biće i tropskih dana i noći, ali i potpunih preokreta!

POSLE NAJTOPLIJEG LETA OD KADA POSTOJE MERENJA, SLEDI NAM OVAKAV SEPTEMBAR! Meteorolog otkrio kakva je jesen pred nama - DRUGA POLOVINA MESECA POSEBNO ZANIMLJIVA!

Foto: ST/Tamara Pavišić, Tanjug/Vladimir Šporčić, shutterstock

Danas je počela klimatološka jesen, koja će trajati do 30. novembra, iako do kraja kalendarskog leta ima još 20 dana. Ovogodišnji jun, jul i avgust bili su izuzetno topli, sa temperaturama koje su nekoliko dana uzastopno prelazile 40°C, a u Ćupriji su dostigle čak 42°C.

Tropski toplo vreme nastaviće se i početkom septembra, s temperaturama koje će tokom prvih pet dana prelaziti 30 stepeni, dostižući čak 35-36°C, što je neuobičajeno za ovo doba godine.

Prva nedelja septembra tropske temperature maksimumi od 32°C-36°C, zatim od druge nedelje septembra postepen pad temperatura i prelazak na letnje između 26°C-30°C, tada stižu i oblaci tako da ima uslova da bude i pljuskova kiše - naveo je meteorolog Ivan Ristić.

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV, Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Meteorolog Ivan Ristić

- Za sada nema najava za neke veće padavine i jače zahladjenje, ali kalendar čini čuda, makar će nam biti prijatnije u većim gradovima posle najtoplijeg leta od kada postoje merenja. U Stopića pećini nema vode, kade su presušile prvi put u istoriji na duže vreme, takođe nema vodopada na Gostilju - dodao je Ristić.

Tropske noći u Beogradu

Prvih sedam dana septembra doneće Beogradu tropske noći, što je retkost za ovaj mesec, sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni.

U drugim delovima Srbije noći će biti svežije i hladnije, iako će dani ostati topli, ali treba uzeti u obzir i sve duže trajanje noći.

Foto: Shutterstock

Vrućina

Prava jesen daleko?

Nakon 20. septembra, s kalendarskim početkom jeseni, očekuje se pad minimalnih temperatura u Beogradu na 10 do 15 stepeni, što će nagovestiti dolazak prave jeseni.

Prvih 10 dana septembra donosi sušan period s deficitom padavina, dok se nešto češće padavine očekuju u drugoj polovini meseca. Ipak, prema trenutnim prognozama, nema naznaka da će uskoro biti obilnijih kiša koje bi ublažile jaku sušu, navode meteorolozi.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading