RHMZ VEĆ UPALIO ALARME! Izdato hitno upozorenje za područje cele zemlje!

Autor:

Vesti

24.08.2024

21:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U celoj Srbiji danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura.

RHMZ VEĆ UPALIO ALARME! Izdato hitno upozorenje za područje cele zemlje!

Foto: Shutterstock

RHMZ oglasio se na svom zvaničnom sajtu najnovijim saopštenjem.

- Sutra i prekosutra veoma toplo, pa se u većini mesta najviša dnevna temperatura očekuje u intervalu od 33 do 37 °C.

Izdato je upozorenje i za područje Beograda.

- Sutra i prekosutra veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom oko 36 °C i minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu) - stoji u najavi RHMZ od 20:40 časova.

U celoj Srbiji danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura. 

Što se tiče vremena za utorak, biće promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo, a mestimično se očekuju i lokalni kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slab i umeren istočni i severoistočni. Najniža temperatura od 16 do 23, a najviša od 32 do 35 stepeni.

RHMZ je izdao i prognozu za naredne mesece.

SEPTEMBAR 2024: U većem delu Srbije topliji i i suvlјi, a u Zapadnoj Srbiji, Mačvi i Vojvodini topliji i prosečno vlažan septembar. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.
Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.1ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.9ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće za ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Zapadnoj Srbiji, Mačvi i Vojvodini zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 45 mm.


OKTOBAR 2024: U većem delu Srbije topliji i suvlјi, a u Vojvodini i Mačvi topliji i prosečno vlažan oktobar. Miholјsko leto.
 

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.8ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 40 mm.


NOVEMBAR 2024: Topliji i malo vlažniji novembar. Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5ºS do 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek.U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS do 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.7ºS.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra biće malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.


Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading