STIGLO OSVEŽENJE, ALI NE RADUJTE SE PRERANO! Hladan talas došao kroz "bečka vrata" i spustio temperaturu - EVO KAD SE TOPLOTNI TALAS VRAĆA U SRBIJU!

Autor:

Vesti

22.07.2024

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas će biti grmljavine.

STIGLO OSVEŽENJE, ALI NE RADUJTE SE PRERANO! Hladan talas došao kroz "bečka vrata" i spustio temperaturu - EVO KAD SE TOPLOTNI TALAS VRAĆA U SRBIJU!

Foto: youtube.com/ Novo jutro, shutterstock

Meteorolog Ivan Ristić je danas u jutarnjem programu na TV Pink izjavio da ćemo nakratko imati predah od tropskih dana i noći.

Prema njegovim rečima, danas se mogu očekivati kiša i oluja u pojedinim delovima zemlje, najverovatnije u Subotici i okolnim gradovima, dok će centralna Srbija, prema prognozi, biti pošteđena padavina.

- U sredu možemo očekivati dolazak svežijeg vazduha. Sada je sveže kada padne ispod 30 stepeni, nažalost - rekao je Ristić.

- Opet nas očekuju tropske noći i dani. Dakle, avgust ponovo prženje - rekao je on.

Srbija u "žutom"

U Srbiji je danas zbog visokih temperatura i grmljavine upaljen žuti meteoalarm koji označava potencijalno opasno vreme.

Žuti meteoalarm upaljen je zbog temperatura većih od 32°C .

- Nepovoljni vremenski uslovi za hronične bolesnike, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate, naročito ako ovi uslovi potraju nekoliko uzastopnih dana. Povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih i drugih požara - navodi RHMZ.

Takođe, zbog gmljavine postoji rizik od od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama. Mogući problemi u transportu električne energije zbog udara groma. Moguća je lokalna pojava intezivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

On je ranije govorio i o osveženju koje nam stiže kroz "bečka vrata".

- Sreda 24. jul, hladni front sa severozapada i ulazak konačno svežijeg vazduha kroz bečka vrata. Duvaće i umeren severozapadni vetar koji će nam dodatno pomoći da se rashladimo od ovolikih vrućina i sparina. Trenutno ECMWF koji ja koristim za start modela forsira više kiše u sredu dok GFS skoro da je nema. U svakom slučaju, osvežiče. U jutarnjim časovima temperatura svuda, u četvrtak i petak, 25. i 26. jula ispod 20°C, završava se i period tropskih noći naročito u većim gradovima, dok će maksimalna biti od 26°C do 31°C - istakao je on.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading