TOPLOTNI TALAS NE JENJAVA! Danas ponovo do 40 stepeni, a po podne moguće i NEVREME

Autor:

Vesti

17.07.2024

05:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskoro bi moglo da stigne i osveženje.

TOPLOTNI TALAS NE JENJAVA! Danas ponovo do 40 stepeni, a po podne moguće i NEVREME

Foto: Shutterstock

U Srbiji vreme danas pretežno sunčano i veoma toplo vreme, sredinom dana i posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti, gde se mestimično može javiti ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Vetar slab do umeren, jugoistočni i istočni, posle podne i uveče u skretanju na severni i severozapadni pravac, a temperature će biti od 15 do 39 stepeni.

Vreme narednih dana biće u blagom padu, te se očekuje da će sledeće srede maksimalne dnevne temperature iznositi oko 26 stepeni.

U Beogradu pretežno sunčano i veoma toplo, posle podne moguć je uz lokalni razvoj oblačnosti i kratkotrajni pljusak sa grmljavinom, a temperature će se kretati od 21 ujutru, dok će maksimalna dnevna temperatura biti do 37 stepeni.

Saveti lekara tokom toplotnog talasa

Lekar Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Ivana Stefanović izdala je važno upozorenje građanima povodom visoke temperature i udarnog toplotnog talasa koji je zahvatio našu zemlju.

Stefanovićeva je istakla da je u poslednjih od 24 do 36 sati primećen značajan porast prijava padova s visine, te je apelovala na oprez prilikom obavljanja aktivnosti na otvorenom, posebno na sunčanoj strani. Takođe, naglasila je da je važno izbegavati konzumaciju alkohola tokom ovakvih vrućina jer alkohol dovodi do dehidratacije organizma.

Stefanovićeva je istakla nekoliko ključnih mera zaštite od vrućine. Preporučila je građanima da u najtoplijem delu dana ostanu u zatvorenom prostoru, konzumiraju lagane obroke i redovno hidriraju organizam. Takođe, naglasila je važnost izbegavanja fizičkih aktivnosti na visokoj temperaturi i istakla da je potrebno imati pri ruci vodu ili limunadu zaslađenu medom. Posebnu pažnju je posvetila osobama koje boluju od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i kardiovaskularnih oboljenja, ističući da su ove grupe najugroženije tokom vrućina.

Doktorka je naglasila da je važno prepoznati simptome toplotnog udara i znati pravilno reagovati. Ukoliko neko oseti vrtoglavicu ili mu postane loše usled visoke temperature, preporučila je da se odmah smesti u rashlađenu prostoriju i unese tečnost. Takođe, istakla je važnost pozivanja Hitne pomoći ukoliko osoba doživi nesvesticu ili nagli pad pritiska.

Apel lekara je jasan - potrebno je preduzeti sve moguće mere da bi se zaštitili od visoke temperature i izbegli potencijalne zdravstvene probleme. Građani su pozvani da ozbiljno shvate upozorenja stručnjaka i preduzmu odgovarajuće korake da bi sačuvali zdravlje tokom ovog udarnog toplotnog talasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading