SPARNO VREME! Ekstremni pljuskovi po podne, uveče i u noći na četvrtak: U ovim predelima Srbije je NAJNEPRIJATNIJE!

Autor:

Vesti

17.07.2024

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje visoke temperature

SPARNO VREME! Ekstremni pljuskovi po podne, uveče i u noći na četvrtak: U ovim predelima Srbije je NAJNEPRIJATNIJE!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Pixabay.com

Danas će se nad severnom, zapadnom i centralnom Srbijom zadržati izrazito visoke tačke rose, od 20 do 25°C. Najneprijatnije će biti u Bačkoj, Sremu, Mačvi, okolini Beograda, Kolubarskom okrugu i zapadnim delovima Šumadije, gde će subjektivni osećaj temperature biti preko 45°C.

U istočnom, jugoistočnom i južnom delu Srbije biće manje vlage, ali temperature će biti između 38 i 40°C.

Popodne će se oluje razvijati na istočnim obroncima Dinarida i zapadnim obroncima Karpata. Bez izraženih strujanja i smicanja, oluje će se sporo širiti prema nizijama. Oluje sa Karpata će se širiti ka zapadu i severozapadu, a oluje sa Dinarida ka istoku i severoistoku kasno popodne i uveče.

Veliki višećelijski sistemi donosiće silovite pljuskove, s količinama padavina preko 50 l/m². Najjače ćelije će povremeno donositi grad veličine oraha i olujni vetar.

Uveče ili tokom noći na četvrtak, na severu Srbije ili u regionu Save i Dunava, može se formirati polje niskog vazdušnog pritiska, mezoskalni konvektivni vrtlog, koji će doneti ekstremne pljuskove s količinama od 100-200 l/m².

Do četvrtka ujutro, verovatno će 50-60 odsto površine Srbije imati grmljavinu. S obzirom na pljuskovitu prirodu padavina, biće i mesta koja ostanu suva. Mesta koja zahvate oblaci mogu doživeti pad temperature od 5-10°C zbog hladnog vazduha koji će se širiti iz oluja.

(Haliz)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading