SUPERĆELIJSKE OLUJE I PUSTINJSKE TEMPERATURE ĆE POSTATI NAŠA REALNOST: Jezivo upozorenje METEOROLOGA uteruje strah u kosti! Posebno upozorio na ovo

Autor:

Vesti

16.07.2024

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je izneo nekoliko novih pojava sa kojima moramo živeti, ali ovaj e posebno uplašila građane.

SUPERĆELIJSKE OLUJE I PUSTINJSKE TEMPERATURE ĆE POSTATI NAŠA REALNOST: Jezivo upozorenje METEOROLOGA uteruje strah u kosti! Posebno upozorio na ovo

Foto: Printscreen/Youtube, Shutterstock

shutterstock

Temperature više od 35 stepeni, toplotni talasi, oluje, poplave i grad veličine preko pet centimetara biće uobičajene pojave u Srbiji do polovine veka, tvrde stručnjaci. Ove ekstremne vremenske prilike značajno će uticati na zdravlje i bezbednost ljudi, poljoprivredu, turizam i infrastrukturu. Upravo zbog toga, Vlada Srbije je krajem prošle godine usvojila Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove.

Srbija je već danima u ekstremnom toplotnom talasu, a na snazi je crveni meteo alarm. Tokom dana temperature u većem delu zemlje prelaze 40 stepeni, a noću se ne spuštaju ispod 23-24 stepena. Ovo je jedan od uticaja klimatskih promena, a stručnjaci procenjuju da će ovakvih talasa biti sve više.

Povećanje Toplotnih Talasa

"Toplotni talasi su se ranije javljali jednom u deset godina. Sada imamo prosečno četiri toplotna talasa godišnje, što je ogroman porast i velika promena u odnosu na klimu 20. veka," kaže meteorolog prof. dr Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Promene u Padavinama i Ekstremne Vremenske Pojave

Promene u temperaturama značajno su uticale i na padavine, kao i na sve češću pojavu olujnog nevremena, grada i superćelijskih oblaka. Darko Savić, istraživač sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, naglašava da će režim padavina biti drugačiji – manje umerenih, a više ekstremnih padavina. Ovo će dovesti do sve češćih perioda suše i poplava.

Klimatske Promene i Njihov Uticaj na Srbiju

Srbija će se prosečno zagrejati za više od 3 stepena u odnosu na 20. vek. "Imaćemo preko pet toplotnih talasa godišnje i mnogo više dana sa temperaturama preko 35 stepeni. Ono što sada smatramo ekstremnim biće normalno," objašnjava Ana Vuković Vimić.

Program Prilagođavanja na Klimatske Promene

Usvajanje Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove je ključni korak. Tim dokumentom se predviđa jačanje kapaciteta RHMZ-a, koji jedini sme da daje upozorenja za pojavu ekstremnih vremenskih uslova. Takođe, predviđene su mere prilagođavanja za putnu infrastrukturu i izmenu standarda izgradnje.

Neophodne Mere za Smanjenje Štete

Promene klime imaju veliki uticaj na produžavanje perioda niskih proticaja u rekama, što zimi povećava opasnost od poplava, a leti rizik od sezonskog isušivanja manjih reka. Sprovođenje mera za ublažavanje efekata klimatskih promena mora biti prioritet, jer te promene negativno utiču i na ekonomiju zemalja.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading