(MAPA) NEVREME SVE BLIŽE SRBIJI, SPREMITE SE! Pogledajte kako će se oluja kretati - BEOGRAD MEĐU PRVIMA NA UDARU!

Autor:

Vesti

01.07.2024

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutra potop u Srbiji!

(MAPA) NEVREME SVE BLIŽE SRBIJI, SPREMITE SE! Pogledajte kako će se oluja kretati - BEOGRAD MEĐU PRVIMA NA UDARU!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

U Srbiji je danas vedro i tropski toplo, sa temperaturama iznad 30°C, dok na jugoistoku dostižu i do 35°C, a u Beogradu je 33°C. Nad Srbijom je poslepodne potpuno vedro, dok su snažne grmljavinske oluje već stigle do Slovenije iz oblasti Alpa.

Ciklon podelio Evropu na dva dela

Nad severoistokom Evrope danas se nalazi ciklon, a u sklopu njega prostire se i veoma izražen hladni front, koji je Evropu danas "podelio" na dva dela.

Hladni front prostire se od severoistoka kontinenta preko centralne Evrope i severa Panonske nizije, pa sve do Alpa i jugozapada kontinenta.

Iza hladnog fronta dolazi do priliva vrlo sveže vazdušne mase, pa su trenutno u ovim predelima, uključujući severne, zapadne i centralne delove Evrope i oblast Alpa, temperature za 10 do 15 stepeni niže u odnosu na jugoistok i istok kontinenta, gde su temperature iznad 30°C, a ponegde i do 35°C.

Na svom putu preko centralne Evrope i oblasti Alpa, hladni front donosi veoma jake pljuskove, grmljavinske oluje i nepogode, trenutno najintenzivnije na zapadu Mediterana, severu i severoistoku Italije, Sloveniji, Slovačkoj i Poljskoj. Juče su na udaru jakih oluja bila područja Nemačke, Poljske, Austrije i Slovačke, dok su Francusku, jug Švajcarske i severozapad Italije pogodile razorne bujice, u kojima su tri osobe nastradale.

U narednim satima hladni front nastaviće put ka istoku, a poslepodne će oluje zahvatiti Hrvatsku i Mađarsku. Front se sve više približava Srbiji, dok vrela vazdušna masa i dalje struji preko našeg područja.

Krajem dana hladni front prvo će stići do severozapada Vojvodine, tokom večeri i noći do zapadnih i centralnih delova Srbije, a sutra i do ostalih predela, donoseći obilne pljuskove i jake grmljavinske oluje. Pre dolaska fronta, moguće su i predfrontalne nestabilnosti.

Oluje će biti dodatno pojačane jer će hladnija vazdušna masa stići na pregrejano tlo, što će izazvati naglo uzdizanje i hlađenje vazduha, formirajući moćne kumulonimbuse.

Na udaru će se prvo naći Bačka, Srem i Podrinje, zatim Mačva, Kolubarski okrug, Beograd, Banat, zapadna i centralna Srbija, Pomoravlje, Podunavlje i Šumadija, a potom Banat, Braničevski okrug i istočna Srbija.

Očekuje se pad temperature za oko deset stepeni u kratkom vremenskom intervalu. Tokom utorka se predviđaju vrlo obilne padavine, pri čemu bi od večeras do utorka uveče širom Srbije moglo pasti od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i od 50 do 70 litara, što su količine koje obično padnu za mesec dana tokom jula, istakao je meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading