NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA SRBIJU: Postepeni pad temperature, promenljivo vreme i blagi suficit padavina

Autor:

Vesti

21.06.2024

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početak jula će se, prema prognozi, kretati u granicama normale za ovo doba godine, sa temperaturama između 27 i 31 stepen Celzijusa.

NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA SRBIJU: Postepeni pad temperature, promenljivo vreme i blagi suficit padavina

Foto: shutterstock

Vreme

Prema najnovijoj prognozi meteorologa Ivana Ristića za Srbiju, sledeća nedelja će doneti postepeni pad temperatura nakon što afrički anticiklon polako oslabi. Najviše temperature početkom sledeće nedelje će se kretati između 28 i 34 stepena Celzijusa, ali će biti u trendu blagog opadanja.

Početak jula će se, prema prognozi, kretati u granicama normale za ovo doba godine, sa temperaturama između 27 i 31 stepen Celzijusa.

Vreme će biti sparno i promenljivo, sa izmenom sunčanih intervala i oblaka. Očekuju se lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, a ponegde mogućnost i nepogoda sa gradom i kratkotrajno pojačanim vetrom. Očekuje se i blagi višak padavina poslednje nedelje juna i prve nedelje jula.

Za one koji planiraju da idu na more u ovom periodu, Ristić napominje da ne treba da brinu jer će vreme biti idealno, bez ekstremnih vrućina, uz povremene pljuskove. Takođe, temperatura mora će biti prijatna, sa vrednostima između 24 i 26 stepeni Celzijusa, prenosi Alo.

 

Vrhunac toplotnog talasa u celom regionu

U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj danas se očekuje vrhunac toplotnog talasa i maksimalna temperatura vazduha do 40 stepeni, a na hrvatskom primorju se ponegde temperatura ni tokom noći nije spustila ispod 30 stepeni.

U mnogim predelima biće registrovana i tropska noć - minimalna temperatura će ostati iznad 20 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nebo će biti zamućeno usled prisustva saharskog peska.

Od sredine dana u BiH sledi jače naoblačenje sa zapada, koje će usloviti kišu i pljusak, uglavnom na severu i severozapadu.

Vrhunac toplotnog talasa danas se očekuje i u Hrvatskoj gde su još juče zabeležene rekordne temperature za ovo doba godine. Tako je u Splitu bilo 38.5 stepeni, čime je premašen dosadašnji junski maksimum od 38.1 stepen Celzijusa iz 2003. godine.

Danas se očekuju još više temperature. Mogle bi biti oko 40 stepena u Dalmaciji. A vruće je bilo i tokom noći kao i ranog jutra, prenosi Index.

U Dubrovniku se gotovo celu noć temperatura nije spuštala ispod 30 stepena, a ujutro u 6 sati bilo je čak 32.7 stepena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading