ŠTA JE BILO DANAS NA NEBU I ŠTA SLEDI TOKOM NOĆI? Meteorolog Ristić objasnio razlike između superćelijskih oblaka i kumulonimbusa

Autor:

Vesti

22.05.2024

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog Ivan Ristić

ŠTA JE BILO DANAS NA NEBU I ŠTA SLEDI TOKOM NOĆI? Meteorolog Ristić objasnio razlike između superćelijskih oblaka i kumulonimbusa

Foto: Profimedia, Shutterstock

Meteorolog Ivan Ristić objasnio je razlike između superćelijskih oblaka i kumulonimbusa. Iako crni oblaci nad Beogradom podsećaju na superćelijske, zapravo se radi o kumulonimbusu.

- Superćelijski oblak arkus koji donosi superćelijsku oluju je kružnog oblaka, vidi se krug, a ovo je više kumuloninbus. Istina, slično je, razlika nije velika, međutim, superćelijski oblak se rotira u krug kao ciklon, dok ovaj oblak nema tu jačinu. Trenutno grmi i seva i očekuju se još kiše – kaže Ristić za Blic.

Superćelijski oblaci

Izgled: Superćelijski oblaci su kružni, sa jasnim rotirajućim centrom.

Karakteristike: Dugovečni rotirajući olujni oblaci prečnika između 20 i 50 kilometara, koji mogu trajati nekoliko sati.

Republika

Foto: Profimedia

Ilustracija

Posledice: Često izazivaju ekstremne vremenske pojave kao što su olujni vetrovi, grad, poplave i tornada.

Vetrovno smicanje: Glavna razlika između običnih oluja i superćelijskih je prisustvo smicanja vetra sa visinom, što daje superćelijskim oblacima rotacionu energiju.

Kumulonimbus oblaci

Izgled: Iako slični superćelijskim oblacima, kumulonimbusi nemaju rotirajuću strukturu kao ciklon.

- Glavna razlika između oluje i oluje superćelije je prisustvo smicanja vetra sa visinom. U južnom delu Evrope i širom Balkanskog poluostrva, tokom jula i početkom avgusta 2023. postojali su povoljni uslovi za formiranje ovakvih oluja. Imali smo veoma topao i nestabilan vazduh pun vodene pare, koji je "gorivo" za oluje – kaže Ristić.

Vreme večeras i u toku noći:

- Nova mapa pokazuje da će večeras najviše da grmi, seva i da pljušti kiša u periodu od 22 do 23 sata. Puno kiše će pasti u naredna 24 časa, procena je za sada od 30 do 50 mm – kaže Ivan Ristić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading