POPALJENI ALARMI, GOREĆE NEBO I ZEMLJA! Batut i RHMZ izdali hitna upozorenja: Ova mesta biće na najjačem udaru

Autor:

Vesti

07.06.2024

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema najnovijoj najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), do kraja sedmice očekuje se pretežno sunčano i sve toplije vreme, ponegde uz malu ili umerenu oblačnost.

POPALJENI ALARMI, GOREĆE NEBO I ZEMLJA! Batut i RHMZ izdali hitna upozorenja: Ova mesta biće na najjačem udaru

Foto: shutterstock

Maksimalna temperatura danas će se kretati od 30 do 33°C, a do ponedelјka od 30 do 34°C. Od utorka nas očekuje malo svežije vreme, sa najvišom temperaturom od 27 do 32°C. Uz lokalni razvoj oblačnosti, u ponedelјak i utorak se očekuje nestabilno vreme, mestimično s kratkotrajnom kišom ili plјuskom s grmlјavinom, dok će u ostalim danima pojava plјuskova i grmlјavina biti retka, odnosno izolovana, pojava.

Prethodno je RHMZ izdao upozorenje da će vodostaji na Dunavu biti u većem porastu i da će preći granice redovne odbrane od poplava - kod Bezdana i Novog Sada 8. juna, kod Apatina 9. juna i kod Bogojeva i Bačke Palanke 10. juna.

Nakon što je početkom meseca Beograd pogodila teška oluja, meteorološki sistem Hailz Srbija najavio je da će i naredne sedmice barem jedan dan doneti nevreme.

Sledećih desetak dana borba hladnije vazdušne mase sa severa i vrele s juga u uskom pojasu od nekoliko stotina kilometara preko dela centralne i južne Evrope. U ovoj zoni će se uspostaviti brza zapadna strujanja u pojedinim danima. Tokom tog perioda će oluje prelaziti stotine kilometara, donoseći nepogode. Srbija će se nalaziti u toplom sektoru, sa visokom temperaturom i vlagom, a situacija s nepogodama će se pratiti. Zasad je sigurno da će barem jedan dan sledeće nedelje doneti intenzivno nevreme usled ovakve postavke sistema - objašnjavaju iz Hailz Srbija.

Meteorološki sistem Hailz Srbija je objavio da prvi tropski talas ovog leta može potrajati nedelju dana.

Vrućine su, definitivno tu - prvi tropski talas ovog leta može potrajati barem nedelju dana. U nedelju 9. juna temperatura sigurno dostizati 35-36 stepeni. Visoka temperatura će se nastaviti cele sledeće nedelje - stoji u obaveštenju Hailz Srbija.

U celoj Srbiji danas je upaljen žuti meteoalarm zbog visokih temperatura, a tako će biti i za vikend. Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" upozorio je da je temperatura u danima pred nama "veoma opasna" i izdao upozorenje i savete kako da se ponašamo. Osim toga, cela Srbija se crveni kada je u pitanju upozorenje na visok nivo UV zračenja, odnosno visok UV indeks.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading