STIŽE PRVI TROPSKI TALAS! Sledi niz od pet dana sa visokim temperaturama, a sve počinje od ovog

Autor:

Vesti

04.06.2024

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto 2024. godine je otpočelo 1. juna, a prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pred nama su naredni dani sa visokim temperaturama.

STIŽE PRVI TROPSKI TALAS! Sledi niz od pet dana sa visokim temperaturama, a sve počinje od ovog

Foto: shutterstock

Nakon nedelje nestabilnosti sa pljuskovima, grmljavinom i gradom, očekuje se pretežno sunčano vreme sa temperaturama koje će biti iznad proseka.

U petak 7. juna, temperatura će dostići 33 stepena u nekoliko gradova i okruga, a do ponedeljka se predviđa da će biti toplije sa maksimalnim temperaturama do 33 stepena širom Srbije. Ovo označava početak prvog tropskog talasa za ovu godinu.

Gordana Marinković Ljuboja, meteorolog RHMZ, ističe da su temperature od 30 stepeni Celzijusa već tropski dan, dok je tropska noć kada je minimalna temperatura iznad 20 stepeni. Prema najnovijoj prognozi, u Beogradu se očekuju tropske noći tokom vikenda.

Temperatura već od 30 stepeni Celzijusa je tropski dan. Od četvrtka narednih pet dana će temperatura biti od 30 do 33 stepena, i to je normalno vreme za početak juna - kaže Gordana Marinković Ljuboja, prenosi Blic.

Foto: RHMZ

Prognoza

Institut „Batut“ je objavio preporuke za postupanje u slučaju visokih temperatura, upozoravajući da se očekuje tropski talas od 7. do 9. juna u pojedinim delovima Srbije, a 10. juna u većem delu zemlje.



"Žuto" upozorenje na visoke temperature

Prema prognozi, Beograd, Bečej i Zrenjanin mogu očekivati temperature od 32-33 stepena Celzijusa, što je dovelo do izdavanja „žutog“ upozorenja. Ostali gradovi poput Niša, Loznice, Vršca, Sremske Mitrovice, Kikinde, Novog Sada i Leskovca takođe će imati visoke temperature, ali bez upozorenja.

Foto: Printscreen/Batut

Tabela Batuta o uticaju vremena na zdravlje


Institut "Batut" savetuje građane da održavaju termoregulaciju unošenjem dovoljne količine tečnosti, izbegavajući izlaganje spoljašnjim mikroklimatskim uslovima, uzimanjem manjih, ali češćih obroka, te izbegavanjem hrane sa visokim sadržajem proteina. Takođe, preporučuje se nošenje odeće od prirodnih materijala velike prozračnosti radi lakšeg isparavanja znoja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading