KONAČNO PROMENA VREMENA: Najlepši hrišćanski praznik osvanuo SUNČAN, a evo kakvo nas vreme očekuje u narednim danima - BIĆE IZNENAĐENJA!

Autor:

Vesti

05.05.2024

06:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najniža temperatura oko 13, a najviša oko 27 stepeni Celzijusa.

KONAČNO PROMENA VREMENA: Najlepši hrišćanski praznik osvanuo SUNČAN, a evo kakvo nas vreme očekuje u narednim danima - BIĆE IZNENAĐENJA!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Vremenska prognoza

U Srbiji će na Vaskrs i Đurđevdan biti toplije vreme bez kiše, dok se kišovito vreme očekuje ponovo u drugoj polovini naredne nedelje.

Danas promenljivo oblačno sa  dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije moguća pojava izolovanog pljuska sa grmljavinom. 

Duvaće slab i umeren vetar slab južnih pravaca, a temperature će biti od 13 do 27 stepeni Celzijusa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. 

U Beogradu će biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije.  Najniža temperatura oko 13, a najviša oko 27 stepeni Celzijusa.

Nedeljko Todorović, meteorolog, rekao je na TV Prva da kiša koja je pala u petak jedva dočekana posle tri meseca suše i da je to bogatstvo koje je palo sa neba.

- Najviše kiše je palo u Bačkoj, Sremu, okolini Beograda, delom u centralnoj Srbiji, a najmanje na krajnjem severu Banata, krajnem istoku Negotinska krajina i krajnjem jugozapadu oko Prijepolja. U Beogradu je bilo jakih pljuskova, u zavisnosti od dela grada palo je od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru što je blizu mesečne sume - kazao je Todorović i dodao:

- U subotu ujutru biće kiše, ali sve slabije više na jugozapadu i jugu Srbije uz postepeno razvedravanje popodne što znači da bi u nedelju na Vaskrs bilo sunačno i toplo vreme uz porast temperature one maksimalne između 20 i 25 stepeni. Takvo vreme će se zadržati i 6. maja u ponedeljak.

Todorović je pomenuo i da ovu kišu koja je pala možemo da nazovemo "đurđevdanaska kiša" jer je bila na početku meseca.

- Nagoveštaj za sledeću kišu je utorak popodne i uveče ka sredi kada bi opet bilo i pljuskova i grmljavina što znači da bi u drugom delu naredne sedmice, to su sreda, četvrtak, petak pa negde i subota, opet bio pad temperature sa nešto više kiše, možda ne kao sinoć, ali dobra kiša i opet svežije vreme kao u petak. Od 10. 11. maja opet sledi porast temperature na neke vrednosti od 25 stepeni možda i do 27 što znači da nas čeka tipično majsko vreme.

Prema njegovim rečima, temperatura u maju bi bila bliža prosečnim vrednostima.

- U aprilu je bilo čak i 30 stepeni, u maju bi moglo da bude dan, dva sa temperaturom do 30 stepeni, ali u principu ne bi bilo vrućine da ćemo da se zabrinemo da ćemo leti da izgorimo.

Prognoza za leto

- Ja pravim analogije sa ranijim letima Pošto smo imali nazad nekoliko meseci natprosečno toplije vreme po zakonu prirode biće uravnoteženja toplo hladno narednih mesec dva. Veći deo leta smanjila bi se ta ekstremnost naviše možda bliže bude prosečnim vrednostima, ali biće tu i letnjih vrućina sa temparaturama preko 30 stepeni, nekim danima i preko 35 stepeni, ali mislim da bi takvih dana bilo manje nego prethodnih leta - prognozira Todorović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading