SVI IDU NA NOGE SIJU, SI DOŠAO U SRBIJU: Vučićeva spoljna politika usmerava globalne trendove!

Autor:

Vesti

25.07.2024

20:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đorđa Meloni, premijerka Italije, najavila posetu Kini, u koju vodi mnogobrojnu privrednu delegaciju

SVI IDU NA NOGE SIJU, SI DOŠAO U SRBIJU: Vučićeva spoljna politika usmerava globalne trendove!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, u pratnji privredne delegacije koju čine predstavnici najznačajnijih firmi iz te zemlje, među kojima su i "Pireli", "Leonardo", čak i "Dolče i Gabana", danas počinje višednevnu posetu Pekingu. Tamo će Melonijeva razgovarati s predsednikom Kine Si Đinpingom.

Cilj ovog njenog puta je, kako se navodi, poboljšanje trgovine s Kinom, uz pokušaj da, pored "Stelantisa", privuče još jednog velikog proizvođača automobila.

NIJE JEDINA

I nije ona jedini evropski lider koji ulaže napor u unapređenje veza s Kinom, drugom ekonomskom silom na svetu i nezaobilaznim političkim i bezbednosnim činiocem na planeti. U Peking su s istom, figurativno (a možda i doslovno) rečeno, molbom išli i nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron...

Za razliku od Srbije, pošto je predsednik Aleksandar Vučić dva puta bio domaćin Siju u Beogradu - juna 2016, što je bila prva poseta kineskog predsednika Srbiji posle 32 godine, kao i dva dana u maju ove godine, kada je Si na evropskoj turneji odlučio da poseti samo Pariz, Budimpeštu i Beograd.

Tokom tog njihovog devetog po redu zvaničnog susreta ne samo da je potvrđeno čelično prijateljstvo dve države već je dogovoreno i dalje unapređenje saradnje, koja je u protekloj deceniji dignuta na strateški nivo, dok je robna razmena uvećana 152 puta.

- Dok, kao što vidimo, hrle u Kinu i idu na poklonjenje Siju da zamole za političku i, pre svega, ekonomsku saradnju, kineski predsednik je došao u Beograd. Time je ukazano poštovanje Vučiću, čije lično zalaganje je umnogome doprinelo takvom statusu i ugledu Srbije - priča sagovornik Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Dragoljub Kojčić, politički filozof, ocenjuje za naš list da u mozaiku razgranate kineske međunarodne politike Srbija i predsednik Vučić imaju ne značajnu, već centralnu ulogu, jer Beograd nema oscilacije u odnosima s Pekingom, za razliku od EU, čija se centralizovana pozicija briselskih institucija razlikuje od stavova zemalja članica, što se očitava u bilateralnim kontaktima Pekinga s Francuskom, Nemačkom, Mađarskom, pa sada i Italijom:

- Ne postoji važniji pokazatelj specijalne pozicije Srbije u opticaju predsednika Sija nego što su njegovi posebni kontakti s Vučićem i dolazak u Beograd dva puta za osam godina. Bez obzira što su neke strane administracije zamerale predsedniku dobre odnose sa Sijem, pokazalo se da Vučić ima pouzdan kompas koji vodi Srbiju napred. I, najčešće, njegovi politički izbori danas predstavljaju izbore kompletne međunarodne zajednice sutra.
Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da pratioci političkih procesa i geopolitičkih kretanja u svetu dobro znaju da je za politički Zapad glavni rival, da ne kaže neprijatelj, Kina. I pošto je u privrednom, političkom, vojnom i svakom drugom pogledu nezaustavljiva, predstavlja istinski izazov za interese SAD, a onda i celog Zapada.

- Međutim, niz mediteranskih zemalja, na prvom mestu Italija, i te kako prepoznaju interes za jačanjem sveobuhvatnih relacija i saradnje s Kinom, koja ima neograničeni potencijal na finansijsko-kreditnom tržištu, što za posrnule ekonomije nakon svetske krize svakako predstavlja značajan faktor u doba stagnacije i recesije. Većina zemalja EU to prepoznaje, ali kao što je slučaj s Italijom Melonijeve, ograničene su zbog svojih obaveza prema zapadnim organizacijama i savezima. Italija je krajem 2023. napustila "Pojas i put" i to više iz političkih nego iz realnih ekonomskih potreba i razloga - ukazuje Karanović za Srpski telegraf.

OVO JE GARANT

Srbija, kako ističe, nema te probleme jer predsednik Vučić vodi suverenističku i neutralnu politiku, čime čuva mir, stabilnost, ali i otvorenost Srbije prema svim svetskim silama s kojima ima partnerske veze i saradnju:

- Predsednici Vučić i Si oformili su čelično partnerstvo koje predstavlja garant ekonomskog uspona Srbije, ali i geoekonomsku i geopolitičku tačku oslonca za interese Kine u ovom delu sveta. S druge strane, Kina je veliki prijatelj srpskog naroda i zaštitnik teritorijalnog integriteta Srbije u UN, što sve zajedno produkuje strahovitu mobilnost Zapada prema interesima Srbije, čak i omrazu prema zvaničnom Beogradu. Međutim, Zapad je svestan snage predsednika Vučića i njihovi interesi neprestano se odbijaju od bedeme njegove državničke i mudre politike.

Aleksandar Marković POSLANIK SNS

Veliki je stepen čeličnog prijateljstva između Kine i Srbije! Odgovorna i državotvorna politika Aleksandra Vučića i Srbije je dovela do toga da je naša zemlja danas visoko poštovana u svetu i da ima prijateljske odnose sa svim važnim državama.

Spasić: Pokazatelj ugleda i poštovanja

Zoran Spasić, predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, navodi da zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovoj politici rada, gradnje i napretka, čiji su prioriteti nacionalni interesi, slobodna i jaka država, Srbija danas ima najbolje odnose s najvećim svetskim silama. 

- Odnosi Srbije i Kine su na najvišem bilateralnom istorijskom nivou zahvaljujući ličnim odnosima predsednika Vučića i Sija. Poseta Sija Beogradu bila je jasan pokazatelj kakav ugled i poštovanje Vučić ima u svetu. Istovremeno, ekonomska saradnja Kine i EU je višestruka: kineske investicije u Evropi su značajne u sektorima kao što su infrastruktura, tehnologija i obnovljiva energija, dok evropske kompanije imaju važna ulaganja u Kini u resorima automobilske industrije, mašina i robe široke potrošnje. Konačno, strateški interes Srbije je da bude deo EU, koja nije zajednica skopčana emocijama, ljubavlju i empatijama, nego utemeljena na interesima.

Činjenice o poseti

- Si je boravio u Srbiji 8. i 9. maja. Bio je to njegov drugi dolazak u Beograd za osam godina
- tada je potpisana zajednička izjava o produbljivanju i podizanju strateškog partnerstva na nivo zajedničke budućnosti u novoj eri
- potpisano je i još 29 međudržavnih sporazuma 
- to je bila i prva poseta Sija Evropi u poslednjih pet godina
- tokom petodnevnog boravka u Evropi izabrao je da poseti samo Pariz, Beograd i Budimpeštu
- prethodno je u Beogradu bio u junu 2016, što je bila prva poseta kineskog predsednika Srbiji posle 32 godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (20)

Loading
Reda

25.07.2024 20:53

Svi kopiraju Vucica. Znaci da su ideje i dela na mestu

duki

25.07.2024 21:00

tako se zna ko je cenjeniji lider u evropi od svih

Tanja

25.07.2024 21:11

Velika je čast da Si dođe u Srbiji. Predsednik Vučić je taj koji sa svima želi dobre odnose i uspeva u tome.

Jelena

25.07.2024 21:24

Kina je uvek Srbiji bila pravi prijatelj,a sada su zahvljujući našoj vladi ti odnosi na zavidnom nivou.