EVO ZAŠTO SRBIJA VRAĆA OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA!

Autor:

Vesti

16.09.2024

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General major Vojske Srbije u penzji razrešio sve dileme građana

EVO ZAŠTO SRBIJA VRAĆA OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA!

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Vraća se obavezni vojni rok! Trajaće dva i po meseca. Da li će i današnji mladići rado ići u vojnike? Je li Ministarstvo odbrane spremno da ih prihvati? Šta to znači za našu zemlju? Zašto iste odluke donose i Nemačka i Hrvatska?

 

Za "Jutro na Blic" o povratku vojnog roka u Srbiju govorili su Nikola Lunić i Luka Kastratović, general major u penziji.

Prema rečima generala majora Kastratovića, dobro je što se vojni rok vraća, ali sve isto bez šest meseci nije dovoljno.

- Dobro je što se vraća obavezni vojni rok. Da li je dobra mera dva meseca i 15 dana, to je sada diskutabilno. Ispod šest meseci teško da je dovoljno. Međutim, ovde mogu da se steknu teoretska znanja, kao što su vežbe i osnovni pojmovi - kaže Kastratović.

Kastratović je dalje objasnio da je odsustvo vojnog roka od 2011. godine ostavilo mnoge generacije neobučenim.

- Nemamo obučeno stanovništvo, nemamo te kapacitete da mobilizujemo rezervne sastave. Verovatno bi godišnje za 2,5 meseca moglo da prođe nekoliko generacija, ako bi bilo povoljno, samo dve generacije. Bitno je da se vojni rok odmrzne, da se vraća, a praksa će pokazati i kada se stvori jedan kontingent za popunu rezervnih sastava, verovatno će se to povećati zavisno od iskustva i od potreba - kaže Kastratović.

Kurti podiže vojsku?

Republika

Foto: Tanjug/AP, Facebook.com

Lažni premijer spreman da napadne?

U trenutku kada se u Beogradu spominje moguće proglašenje okupacije dela teritorije, odnosno Kosova i Metohije, iz Prištine stiže vest o usvajanju posebnog plana.

Tzv. Vlada u Prištini usvojila je "Nacionalni program za sveobuhvatnu odbranu 'Kosova'".

Kako se navodi u saopštenju kabineta Aljbina Kurtija, nacrt je usmeren ka izgradnji otpornosti i spremnosti društva da se "odupre, reaguje i oporavi u slučajevima prirodnih katastrofa i oružanih napada.

- Sistem u osnovi ima podršku koju građani na dobrovoljnoj bazi daju Kosovskim bezbednosnim snagama u kombinaciji sa drugim strukturama. - navodi se u saopštenju.

 

Ističe da je politička situacija u svetu nametnula da se vojni rok vrati u Srbiju.

- Mi se ne spremamo da nekoga napadamo, već da se branimo ako to bude potrebno - kaže Kastratović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading