VOJSKA SRBIJE DEMONSTRIRA SILU! U nedelju u Batajnici prikaz sposobnosti naše armije, spreman bogat letački program

Autor:

Vesti

12.09.2024

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred građanima više od 2.500 sredstava kojima Vojska Srbije raspolaže

VOJSKA SRBIJE DEMONSTRIRA SILU! U nedelju u Batajnici prikaz sposobnosti naše armije, spreman bogat letački program

Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" održaće se u nedelju na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde će građani moći da vide više od 2.500 sredstava kojima Vojska Srbije raspolaže, ili koja su u razvoju, kao i bogat letački program u kome će učestvovati više tipova aviona i helikoptera Ratnog Vazduhoplovstva.

Pukovnik Aleksandar Kari sa Vojnotehničkog instituta kaže da će biti prikazano preko 2.500 sredstava koje su već u sastavu ili koja će tek biti u sastavu Vojske Srbije.

Kari je za RTS, između ostalog, istakao da će moći da se vidi streljačko naoružanje, razne vrste pištolja, pušaka, puškomitraljeza, modularnih automata, različite vrste oklopnih transportera, borbenih vozila, borbenih vozila pešadije, novi, modernizovani tenk, različiti raketni i artiljerijski i PVO sistemi, veliki broj vazduhoplova i dronova, bespilotnih i besposadnih platformi, kopnenih i vazdušnih.

Načelnik štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Gordan Pavlović kaže da glavni program kreće od 11 časova, a pre toga, biće prikazane letne karakteristike aviona "lasta" i helikoptera "gazela".

Naveo je da će u glavnom programu učestvovaće lovci, migovi-29, gde će biti prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, zatim "orlovi" G-4 u simulaciji dejstva po ciljevima na zemlji. Posetioci će imati prilike da vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, "gazele“ i "game“.

Kao novinu istakao je prikaz taktičkog helikopterskog desanta. Reč je o desetak helikoptera u saradnji sa 72. specijalnom i 63. padobranskom brigadom.

- Svaki let je kompleksan i zahteva pripremu pilota, koncentraciju i predanost, uvežbanost. Piloti treba da se pobrinu da let bude siguran i bezbedan - naglasio je Pavlović.

Pukovnik Kari kaže da će tri kapije biti otvorene od 9:30 - samog Aerodroma "Milenko Pavlović", kod Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" i ona prema Novoj Pazovi.

- Ispred samog aerodroma obezbeđen je parking, odakle će se posetoici do samog mesta prikaza upućivati putokazima a tu su i redari - dodaje Kari.

Republika

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Posetioci će na Aerodrom "Milenko Pavlović" moći da uđu već od 9:30

Naglasio je da će i ovaj put biće novih sredstava iz razvoja.

Između ostalog, biće prikazan veliki broj besposadnih platformi vazduhoplova ili dronova, naoružanih dronova, besposadna zemaljska platforma "miloš V2".

- Zatim će tu biti modernizovano sredstvo artiljerije, veliki broj novih artiljerijskih sistema integrisanih na različite vrste vozila, naoružanje specijalnih jedinica - zaključio je pukovnik Kari.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizuju prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024", povodom proslave praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionale zastave. 

Prikaz poznatih, ali i novih borbenih sredstava i oružja Vojske Srbije biće otvoren za sve građane, u nedelju od 10 do 15 časova. Zbog očekivanog velikog interesovanja, posetioci će na Aerodrom "Milenko Pavlović" moći da uđu već od 9:30.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading