IZ SRBIJE 13.600.000 GUMA ZA CEO SVET! Kineski gigant otvara pogon u Zrenjaninu

Autor:

Vesti

10.09.2024

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Linglongov" pogon će od petka odavde plasirati pneumatike za "Audi", VW, "Ford", "Reno"...

IZ SRBIJE 13.600.000 GUMA ZA CEO SVET! Kineski gigant otvara pogon u Zrenjaninu

Foto: Linglong

Srbija ostaje jedna od najatraktivnijih destinacija za ulaganja iz celog sveta i rekorder u privlačenju direktnih stranih investicija i ove godine. Potvrda stiže i iz kineskog giganta "Linglong", koji u petak otvara najmoderniju fabriku automobilskih guma u Zrenjaninu.

Time se Srbija, kao jedna od sedam proizvodnih baza ove kineske kompanije, koja posluje već gotovo pola veka, upisuje na mapu globalnih snabdevača najmoćnijih automobilskih brendova. Naime, kineski pneumatici su nezaobilazan deo sistema dobavljača za sve svetski poznate proizvođače automobila, među kojima su "Audi", "Folksvagen", "Ford", "Reno - Nisan - Micubiši". Sama činjenica da gume obezbeđuju za 60 proizvođača motornih vozila širom sveta govori sama za sebe.

SVEČANOST

Proizvodi "Linglonga" dostupni su u 173 zemlje, pokrivajući Evropu, Bliski istok, Ameriku, Aziju, Pacifik i Afriku. Prodaju čak 10.000 različitih tipova pneumatika za putnička, komercijalna, trkačka, terenska, industrijska i poljoprivredna vozila, kao i pneumatike specijalnih vrsta i one koje se koriste u vazduhoplovstvu.

U zrenjaninskoj fabrici planirana je proizvodnja 13,6 miliona guma godišnje. Ova investicija vredna oko 800 miliona evra proglašena je za najveću grinfild investiciju u našoj zemlji. I, zaposliće, prema ranijim najavama, samo u prvoj fazi 900 radnika, a onda i mnogo više.

Na svečanom otvaranju pogona, kako je najavljeno iz ove kineske kompanije, očekuje se prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, generalnog direktora "Linglonga" Feng Vanga i kineskog ambasadora u Srbiji Li Minga.

Foto: Profimedia

Polaganje kamena temeljca

VELIKI PLANOVI

Sandra Božić, potpredsednica Pokrajinske vlade, kaže za Srpski telegraf da je otvaranje fabrike u Zrenjaninu rezultat politike koju Vučić vodi od osnivanja SNS, a koja se zasniva na povećanju broja radnih mesta i snažnoj industrijalizaciji:

- Ova investicija je od izuzetnog značaja za našu zemlju, ali i za Vojvodinu i okrug imajući u vidu da je planirano da zaposli veliki broj ljudi. Posebno mi je drago što Banat dobija tako veliku i značajnu firmu, koja će dodatno podići privredu i zasigurno privući nova ulaganja. Nema sumnje da će ovom investicijom prijateljstvo Srbije i Kine biti dodatno učvršćeno, svakako verujem i da će otvoriti vrata za neke nove projekte u narednom periodu.

Foto: Tanjug AP

Sandra Božić

800
MILIONA EVRA ULOŽENO U FABRIKU
900
RADNIKA ZAPOSLENO VEĆ U PRVOJ FAZI
173
ZEMLJE U KOJE "LONGLONG" PLASIRA ROBU
10
HILJADA RAZLIČITIH GUMA IMAJU U PONUDI

Licemerje opozicije, imali zamerke samo zato što je kompanija kineska

Od samog osnivanja kompanija "Linglong" teži prvoklasnom kvalitetu i zaštiti životne sredine. Prirodni kaučuk je primarni materijal za proizvodnju guma, kako bi se podržala dugoročna zaštita prirodnih šuma i drugih ekosistema. Uprkos tome i činjenici da su predstavnici "Linglonga" isticali da će i ovde poštovati te standarde, u opozicionoj javnosti su dizali glas protiv ove investicije. Čak su i protestovali zbog, kako su navodili, potencijalnog zagađenja životne sredine od gumare.
To je, međutim, primer teškog licemerja. Naime, u Pirotu radi još jedna fabrika za proizvodnju guma, francuska. Niko za taj pogon nije imao zamerke. Kao što i ne postoje jer država kontroliše poštovanje propisa u oba slučaja, te mogu biti opravdane sumnje da razlozi za reakcije opozicije nisu imale nikakve veze s ekologijom, već politikom i onima koji iza te opozicije stoje, a ne sviđa im se širenje kineskog poslovanja u Evropi.

Činjenice

- "Linglong" je osnovan 1975.
- profilisao se kao proizvođač čiji je fokus visoka tehnologija
- ima i institucije za istraživanje i razvoj stacionirane u Nemačkoj, Americi, Pekingu, Šangaju, Đinanu, Jentaju i Džaojuenu
- u njima je zaposleno više od 2.000 elitnih stručnjaka industrije

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading