DRAMA U NOVOM SADU: Nepokretna osoba ostala ZAROBLJENA U ZGRADI, vatrogasci morali da priteknu u pomoć EKIPI HITNE (FOTO)

Autor:

Vesti

04.09.2024

00:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno osam osoba je nosilo ovu osobu niz stepenice

DRAMA U NOVOM SADU: Nepokretna osoba ostala ZAROBLJENA U ZGRADI, vatrogasci morali da priteknu u pomoć EKIPI HITNE (FOTO)

Foto: Shutterstock, Tanjug/Vladimir Šporčić

Dramatična situacija dogodila se večeras u Strumičkoj ulici u Novom Sadu.

- Novosadski vatrogasci pritekli su u pomoć ekipama Hitne pomoći u Strumičkoj ulici u Novom Sadu - piše u objašnjenju fotografija koje su objavljene na Instagram stranici 192.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

- Kako saznajemo, na lice mesta prvo je stigla transportna ekipa Hitne pomoći, ali pošto nisu sami mogli da izvedu nepokretnu osobu, pozvali su u pomoć prvo još jednu urgentnu ekipu, a potom i vatrogasce. Nakon nekih pola sata, ekipe su konačno uspele da u velikom čaršavu snesu osobu koja je bila jako teška i nepokretna, nakon čega je vozilom hitne pomoći osoba prevezena u bolnicu - piše dalje u objavi.

- Ukupno osam osoba je nosilo ovu osobu niz stepenice kako bi je spasili.

Eksplodirao i automobil

Podsetimo, u Novom naselju u Novom Sadu danas je, oko 13 časova, došlo do eksplozije plinske boce u automobilu "volksvagen".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Kako su za 192.rs ispričali prolaznici, eksplozija se dogodila dok se automobil kretao Ulicom Bate Brkića, nedaleko od ugla sa Futoškim putem.

Prilikom detonacije niko nije povređen, ali je materijalna šteta na automobilu znatna. Policija je zbog uviđaja zatvorila ovaj deo ulice, a na teren su izašli i vatrogasci radi provere vozila.

Kako i zašto dolazi do eksplozije plinske boce!?

- Najčešće tako što gas negde curi.

- Problem može postojati na instalacijama, na spojevima pri bocama, pa i na samom potrošaču.

- Da bi se dogodila eksplozija potrebno je da postoji kritična smeša, tj. tačno određena koncentracija gasa u vazduhu

- Do eksplozije može da dođe i kad plamen od zapaljenog gasa, kao posledica izjednačavanja pritiska, prodire u unutrašnjost boce i zbog trenutnog sagorevanja dolazi do eksplozije

- Boce su pod pritiskom, a što je veća temperatura - ako je boca izložena otvorenom plamenu ili drugom izvoru toplote - pritisak raste i može da dođe do eksplozije, tako da moraju postojati i adekvatni uslovi njihovog držanja i skladištenja.

- Zbog toga boce imaju sigurnosni ventil koji izbije ako se poveća pritisak - čime se spreči eksplozija - pa gas samo iscuri.

- Ali do eksplozije najčešće dolazi usled nepropisnog korišćenja i neispravne opreme, poput creva ili zaptivaka.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading