STIŽE 10 NOVIH INVESTICIJA! NAŠA ZEMLJA PRIVLAČI STRANE BIZNISMENE KAO MAGNET: Srbija treći put zaredom obara rekord!

Autor:

Vesti

31.05.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prva četiri meseca registrovano je ukupno 1,7 milijardi evra ulaganja, što je 30 odsto više u odnosu na isti period 2023.

STIŽE 10 NOVIH INVESTICIJA! NAŠA ZEMLJA PRIVLAČI STRANE BIZNISMENE KAO MAGNET: Srbija treći put zaredom obara rekord!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Tanjug Vladimir Pori, Tanjug Milo Milivojevic

Srbija je posle reformi i ekonomskog preporoda konstantno bila sve atraktivnija za direktne strane investicije (DSI), a kao domaćin EXPO 2027 postala je pravi magnet za ulagače iz inostranstva. U prethodne dve godine zaredom zabeležen je rekordni priliv stranih direktnih investicija - od 4,4 i 4,5 milijardi evra prethodne, a u ovoj godini očekuje se dalji rast.

NI OKEANI NISU PREPREKA

Naime, samo u prva četiri meseca registrovano je 1,7 milijardi evra SDI, što je oko 30 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Takav trend se nastavlja pošto će, kako saznaje Srpski telegraf, do kraja godine stići 10 velikih novih investicija. 

- Prvo, vode se pregovori s pojedinim investitorima i očekuje se pozitivan ishod. Dogovaraju se još neki tehnički detalji, ali su s nekim investitorima pregovori uspešno završeni. Drugo, interesovanje potencijalnih ulagača širom sveta raste. Prepreka nisu geografska udaljenost ni logistički izazovi. To se potvrdilo u slučaju Kine, druge ekonomske sile na svetu i predvodnika globalnog ekonomskog rasta s kojim naša država intezivno unapređuje saradnju u svim aspektima, ali i Japana, odakle su pre dve godine pristigle najbrojnije investicije. Konačno, kompanije koje ovde već posluju zadovoljne su uslovima i najavljuju širenje i otvaranje novih pogona - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Srbija je, kako obrazlaže, osim dobrih ekonomskih parametara, privlačna ulagačima naročito zbog političke stabilnosti i ugleda u međunarodnoj areni.

OTVORENA VRATA I DRUGIM JAPANSKIM KOMPANIJAMA

Premijer Miloš Vučević razgovarao je s ambasadorom Japana u Beogradu Akirom Imamurom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i partnerstvu u okviru zajedničkih projekata dve zemlje. On je istakao da će poseta srpskih privrednika Japanu naredne sedmice biti dobra prilika za proširenje saradnje i prenošenje iskustva.

- Japanski investitori već prepoznali prednosti poslovanja u Srbiji, koja je veoma zainteresovana za ulaganja iz te zemlje u oblasti automobilske, hemijske, farmaceutske, IT industrije, zaštite životne sredine i kulture - rekao je Vučević.

On je podsetio da velike japanske kompanije već uspešno posluju u našoj zemlji poput "Tojo tajersa", "Nideka" i "Itočua" i pozvao i druge investitore iz te zemlje da ulažu na srpskom tržištu.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže za Srpski telegraf da priliv SDI iz godine u godinu beleži rekordne nivoe i doprinosi razvoju naše ekonomije.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jorgovanka Tabaković

U ovoj godini očekuje sličan nivo SDI kao lane, pri čemu je u prva četiri meseca zabeležen priliv od 1,7 milijardi evra.

- S obzirom na to da dinamika priliva tokom godine zavisi i od dinamike realizacije samih projekata, naše projekcije su uobičajno konzervativne. Međutim, važno je istaći da su prethodnih godina ostvareni prilivi SDI gotovo po pravilu bili bolji od projekcija - kaže guvernerka Tabaković.

PRIVREDNA EKSPANZIJA

Ona ističe da je, pored samog ukupnog iznosa SDI koji stiže u našu zemlju, podjednako važno da je gotovo 60 odsto tih investicija usmereno u izvozno orijentisane sektore.

- To je doprinelo ekspanziji izvoza naše robe i usluga koji dinamično rastu iz godine u godinu. Tako je 2023. izvoz dostigao 41 milijardi evra, dok je, primera radi, ukupan izvoz robe i usluga 2012. iznosio samo 11,5 milijardi - ukazala je guvernerka NBS.

Siniša Mali: Rast BDP 4,6 odsto, nezaposlenost nikad manja

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da u prvom kvartalu ove godine imamo najnižu stopu nezaposlenosti u istoriji od 9,4 odsto. On je podsetio da je 2012. nezaposlenost bila 25,9 odsto, odnosno da je svaki četvrti građanin Srbije bio bez radnog mesta.
Osim toga, istakao je ministar Mali, realni rast našeg BDP u prvom kvartalu je čak 4,6 odsto na godišnjem nivou.

Republika

Foto: Printscreen/RTS1

Siniša Mali

- To je mnogo više od prosečnog rasta u EU, koji u istom periodu iznosi 0,4 odsto, što pokazuje da imamo izuzetno stabilnu ekonomiju i rast. Dakle, uprkos svim globalnim izazovima, Srbija nastavlja da beleži neverovatne rezultate, kad je o ekonomiji reč, i ne nameravamo da stanemo. Krajnji cilj nam je da svaki pojedinac u našoj zajednici živi bolje - rekao je ministar Mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading