DAČIĆ IZ ŠENDŽENA: Boravak srpske delegacije doprinosi realizaciji strateškog partnerstva između Srbije i Kine! (VIDEO)

Autor:

Vesti

12.09.2024

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boravak u Kini će, kaže, završiti posetom Hong Kongu, gde će po prvi put imati bilateralne razgovore sa rukovodstvom Hong Konga koji je sada deo Kine

DAČIĆ IZ ŠENDŽENA: Boravak srpske delegacije doprinosi realizaciji strateškog partnerstva između Srbije i Kine! (VIDEO)

Foto: MUP

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon završenog petog dana posete Narodnoj Republici Kini, u gradu Šendžen, da je boravak srpske delegacije doprinos realizaciji strateškog partnerstva.

- Sumirajući posetu Kini, ona je svakako značajan doprinos realizaciji našeg strateškog partnerstva i zajedničke izjave dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga o izgradnji globalne bezbednosti. Mi smo imali i više sastanaka, počev od onog sa ministrom javne bezbednosti Kine u Pekingu, zatim Lianjungangu održana je međunarodna konferencija o bezbednosti kojoj je prisustvovalo oko 30-ak ministara unutrašnjih poslova iz celog sveta i predsednik Interpola - rekao je Dačić.

On je ukazao da je delegacija Republike Srbije bila praktično počasni gost na tom skupu na kojem je još jednom izraženo zadovoljstvo zbog sveukupnih odnosa dve zemlje.

- Na prvom koraku, svi odmah govore o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine koje je izgrađeno pre svega dobrim odnosima Vučića i Sija i o globalnom strateškom partnerstvu Kine i Srbije. Deo tog partnerstva je partnerstvo u oblasti unutrašnjih poslova, odnosno javne bezbednosti. U tom smislu smo u nastavku posete u Guangdžou imali zajedničku vežbu naših specijalnih jedinica policije, koja je bila izuzetno uspešna, održava se po treći put i na redu je da sledeće godine vežba bude održana u Srbiji. Takođe, trenutno se srpski policajci nalaze u zajedničkim patrolama u Kini, kao što su se prošle godine nalazili kineski policajci u Srbiji - objasnio je.

- Upravo zato, i u očekivanju onoga što će predsednik Vučić sutra reći o Kosovu i Metohiji, želim da mu pružim nedvosmislenu podršku da nastavi da vodi odlučnu politiku zaštite državnih i nacionalnih interesa. Sa druge strane, imamo neodgovornu antidržavnu i antisrpsku politiku opozicije koja koristi sve moguće razloge i povode, počev od navodne štetnosti litijuma, do pitanja posete predsednika Izraela, situacije na KiM, napada na Srbe u BiH, odnosa prema Rusiji i Kini... Sve to slabi nacionalni i državni interes i ima za cilj da oslabi Srbiju - naglasio je.

Dačić je rekao da samo jaka Srbija može da odbrani nacionalne i državne interese i da samo jak predsednik može da vodi zemlju u ovako teškim uslovima.

- Znajući koliko on znači za Srbiju u međunarodnim odnosima, dajem nedvosmislenu podršku njegovoj politici u teškim, odlučnim trenucima za Srbiju i siguran sam da će doneti prave odluke za dalju sudbinu Srbije - zaključio je Dačić.

- U nastavku posete, u jednom od sada najvećih gradova, koji je počeo da se gradi pre manje od 50 godina, a danas ima skoro 20 miliona stanovnika, Šendženu, sastao sam se sa rukovodiocima kompanije Huavei, sa kojom MUP i cela Srbija imaju izvanrednu saradnju, pre svega u izgradnji naših IT kapaciteta. Kina je jedan od naših najvećih donatora kada je reč o unutrašnjim poslovima. Huavei je donirao više od 20 miliona dolara za izgradnju kapaciteta za sistem 112, a takođe  i vezano za druge aktivnosti i projekte javne bezbednosti - naglasio je.

Istakao je da je ono što je sigurno da je poseta bila izuzetno značajna i da predstavlja realizaciju svega što je dogovoreno između predsednika Vučića i Sija.

Boravak u Kini će, kaže, završiti posetom Hong Kongu, gde će po prvi put imati bilateralne razgovore sa rukovodstvom Hong Konga koji je sada deo Kine, a sa željom da izgradimo posebne i dobre odnose između policije Hong Konga i Srbije, imajući i vidu da je to bila i njihova želja, kineske strane, da se ovakva poseta realizuje ovako i završi u Hong Kongu.

- Ovde u Kini, kada se neko od političara nalazi u inostranstvu dobro može da se vidi koliko je velika i značajna uloga Srbije i predsednika Vučića u međunarodnim odnosima, on se ovde ističe kao lider jedne zemlje koja vodi samostalnu i nezavisnu politiku i kako su to Kinezi uveli u javnu retoriku - kreatora politike čeličnog prijateljstva Kine i Srbije. To daje Srbiji veliki kapacitet da razvija ekonomske i političke odnose. Podsetiću da će se od 1. oktobra otvoriti redovna avio-linija za Guangdžou, a uz to takođe spoljnotrgovinska razmena je uveliko u porastu i otvara se mogućnost brojnih oblika saradnje Kine i Srbije - rekao je.

Dačić je podvukao da smatra da je obaveza svih da daju doprinos takvoj politici koja pre svega vodi računa o  nacionalnim i državnim interesima, u uslovima kada je Srbiji teško, kada je naš narod na Kosovu i Metohiji ugrožen, kada Srbija trpi pritiske zbog svoje nazavisne, samostalne spoljne politike, kada postoji nestabilnost u regionu i kada su svi naši neprijatelji ujedinjeni u napadu na Vučića.

- Upravo zato, i u očekivanju onoga što će predsednik Vučić sutra reći o Kosovu i Metohiji, želim da mu pružim nedvosmislenu podršku da nastavi da vodi odlučnu politiku zaštite državnih i nacionalnih interesa. Sa druge strane, imamo neodgovornu antidržavnu i antisrpsku politiku opozicije koja koristi sve moguće razloge i povode, počev od navodne štetnosti litijuma, do pitanja posete predsednika Izraela, situacije na KiM, napada na Srbe u BiH, odnosa prema Rusiji i Kini... Sve to slabi nacionalni i državni interes i ima za cilj da oslabi Srbiju - naglasio je.

Dačić je rekao da samo jaka Srbija može da odbrani nacionalne i državne interese i da samo jak predsednik može da vodi zemlju u ovako teškim uslovima.

- Znajući koliko on znači za Srbiju u međunarodnim odnosima, dajem nedvosmislenu podršku njegovoj politici u teškim, odlučnim trenucima za Srbiju i siguran sam da će doneti prave odluke za dalju sudbinu Srbije - zaključio je Dačić

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading